Sobota, 27. dubna 2024

MŽP v rámci EU popularizuje dál téma světelného znečištění

MŽP v rámci EU popularizuje dál téma světelného znečištění

Na úspěch mezinárodního workshopu Světelné znečištění 2022, který proběhl před rokem za českého předsednictví EU, navázalo Ministerstvo životního prostředí expertním webinářem. Za účasti téměř 80 hostů z různých evropských států se na něm představily novinky z legislativy v oblasti světelného znečištění a ukázky mezinárodních projektů.

Ministerstvo životního prostředí se problematikou světelného znečištění intenzivně zabývá od roku 2017 (shrnující informace zde). Vedle snahy o nalezení účinných zejména legislativních nástrojů pro omezení světelného znečištění se MŽP věnuje také zvyšování informovanosti o problematice u široké veřejnosti a podpoře vzájemné výměny zkušeností mezi odborníky. Proto MŽP k tématu světelného znečištění uspořádalo další expertní webinář.

,,Světelnému znečištění se MŽP věnuje již sedm let, za tu dobu se nám podařilo posunout toto téma i do evropské debaty, na to navazujeme i během aktuálního španělského předsednictví. Jsem proto rád, že se dnes s evropskými experti znovu setkáváme, předáváme si novinky z legislativy a informace o inspirativních projektech," řekl ministr životního prostředí a oslovil účastníky úvodní zdravicí.

V první části programu byly prezentovány novinky z legislativy v oblasti světelného znečištění, a to v České republice a v Chorvatsku. Následovalo představení zajímavých českých i mezinárodních projektů. Například projekty, které pro MŽP zpracovává Vysoké učení technické v Brně nebo konsorcium České zemědělské univerzity a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. A dále projekty zaměřené na společenské aspekty světelného znečištění jako ENLIGHTENme, který zkoumá účinky světla na různé skupiny obyvatel, zejména na seniory, nebo mobilní aplikace Nightlight, skrze kterou mapují míru světelného znečištění ve městech samotní občané.

Workshopu se zúčastnilo téměř 80 účastníků, mezi nimi byli zástupci evropských států, vědecké sféry a neziskových organizací, zejména ze Slovenska, Německa, Španělska, Itálie a Slovinska.

Během listopadu letošního roku ještě zástupce MŽP čeká vystoupení s příspěvkem o světelném znečištění a potřebě inovativních osvětlovacích řešení během kongresu Smart City Expo World v Barceloně a také příspěvek na workshopu zaměřeném na monitoring světelného znečištění konaného za španělského předsednictví EU v Granadě.

Odborné workshopy ke světelnému znečištění pořádá MŽP pravidelně. V letech 2020 a 2021 se konaly dva úspěšné webináře s mezinárodní účastí. V roce 2020 se jednalo o Workshop Light Pollution 2020 a o rok později se jako partnerská akce k Evropskému Zelenému týdnu EU 2021 konal Webinar Light Pollution 2021. Během českého předsednictví EU v roce 2022 uspořádalo MŽP u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské Unie Mezinárodní workshop Světelné znečištění 2022.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů