Sobota, 27. dubna 2024

V sezoně bude v NP Č. Švýcarsko síť přes 150 km tras, část ale zůstává uzavřená

V sezoně bude v NP Č. Švýcarsko síť přes 150 km tras, část ale zůstává uzavřená

Více než 150 kilometrů značených a udržovaných tras bude možné v nadcházející sezoně navštívit v národním parku České Švýcarsko. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí správy rezervace Tomáš Salov. Část tras ale zůstává uzavřená. Minulý týden obyvatelé a podnikatelé z Českého Švýcarska vyzvali v otevřeném dopise premiéra Petra Fialu (ODS) k pomoci v regionu, který v létě 2022 zasáhl ničivý požár. Vadí jim to, že zůstávají uzavřené turistické cesty napříč územím národního parku.

Na otevřené stezky podle Salova navazují další stovky kilometrů cest v přilehlých chráněných oblastech. Pro nadšence je dostupná také řada turisticky neznačených cest. "Cesty Českého Švýcarska provedou návštěvníky po skalních vyhlídkách, hlubokými roklemi, pralesovitými bučinami i lesy obnovujícími se v místech dřívějších smrkových monokultur," uvedl ředitel správy národního parku Petr Kříž. Skutečné přírodní divy mohou podle něj turisté obdivovat na bývalém požářišti, které se už zelená. Upozornil na to, že přístupná je také vyhledávaná Pravčická brána, plavba na lodičkách v Divoké soutěsce, Kyjovské údolí či Dolský mlýn. Projít celou síť značených tras zabere návštěvníkům více než týden, míní ředitel.

Ekonomické škody za roky 2022 a 2023 jsou vyčísleny na více než dvě miliardy korun, uvedli signatáři otevřeného dopisu pro premiéra, který zveřejnili na webu. Připomněli, že od požáru zůstává uzavřená oblíbená Edmundova soutěska. Z provozu plavby na lodičkách po soutěsce a návštěvnických poplatků měla příjmy obec Hřensko, která kvůli jejich výpadkům ruší pracovní místa a obnovuje poplatky. Zavřená je také Gabrielina stezka na Pravčickou bránu a další cesty. Uzavírka nejvýznamnějších turistických cílů poškodila návštěvnost regionu tak, že hotely a penziony zůstávají poloprázdné, napsali v dopise provozovatelé penzionů a starostové obcí. "Ministerstvo životního prostředí ČR ani Správa národního parku České Švýcarsko po měsících slibů doposud nepředložily a nerealizovaly žádnou závaznou podobu harmonogramu obnovy a zpřístupňování cest. Obnovu historických a přeshraničních cest odmítají," uvedli.

Správa národního parku ale uvádí, že rozsáhlá cestní síť připravená na letošní sezonu je výsledkem zásahů, které uskutečnila v minulém roce. O cesty na území národního parku pečuje na základě harmonogramu, který místním starostům a dalším zástupcům regionu představila v únoru loňského roku. "Přestože počasí i příroda jsou často nevyzpytatelné, náš harmonogram bude počátkem tohoto roku splněn, a všechny trasy s naplánovanými zásahy budou před začátkem turistické sezony otevřeny," řekl Kříž.

Rozsáhlejší lesnické zásahy podél značených turistických tras správa parku v loňském roce provedla například v oblíbeném Kyjovském údolí na Krásnolipsku nebo podél Mlýnské cesty spojující nyní Mezní Louku s Pravčickou bránou. Práce budou pokračovat ještě před zahájením sezony na kůrovcových souších.

Krajina Českého Švýcarska byla v posledních letech výrazně ovlivněna dvěma událostmi, a to přemnožením kůrovce po roce 2018 a požárem v roce 2022, připomněl mluvčí Salov. Správa parku průběžně vyhodnocuje data z rozsáhlého monitoringu území a pro zvýšení bezpečnosti dělá lesnické zásahy různé intenzity tak, aby nebyly ohroženy unikátní přírodní hodnoty Českého Švýcarska.

"Několikrát týdně jednáme s našimi partnery v regionu. V řadě oblastí spolupracujeme, v některých tématech vnímám jejich otázky a požadavky," sdělil ředitel. Některé věci v přírodě ale podle něj nejde uspíšit. "My na správě intenzivně pracujeme na tom, abychom vydali stanovisko ke dvěma lokalitám, kde je situace v terénu zdaleka nejkomplikovanější: Edmundova soutěska a Gabrielina stezka," uvedl. Správa podle něj dokončuje vyhodnocení dat ze tří externích odborných posudků a testovacího lesnického zásahu. "V nejbližších týdnech k tomu svoláme schůzku s našimi partnery, kde představíme plány péče o turistickou infrastrukturu na další období. Všechny mohu ubezpečit, že správa národního parku do budoucna nepočítá s trvalým zrušením žádné ze značených cest pro pěší nebo cyklisty, tedy včetně těch, které jsou aktuálně kvůli bezpečnosti uzavřené," dodal Kříž.

Požár zasáhl v parku více než 1000 hektarů. Jeho likvidace byla velmi náročná. Vystřídalo se při ní 6000 hasičů. Kvůli založení požáru podal státní zástupce obžalobu na bývalého dobrovolného strážce parku. Hrozí mu až 15 let vězení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů