Sobota, 27. dubna 2024

Potravinové banky v roce 2023 dokázaly uspokojit nárůst poptávky po potravinové pomoci

Potravinové banky v roce 2023 dokázaly uspokojit nárůst poptávky po potravinové pomoci

Potravinové banky shromáždily v roce 2023 celkem 13 200 tun potravin a pomohly více než 400 tisícům lidí v nouzi. Jedná se o meziroční navýšení počtu podpořených lidí o 30 procent. Systém potravinové pomoci se tak stává nezastupitelným prostředkem pomoci lidem v nouzi.

Potravinové banky působí na území České republiky prostřednictvím 15 regionálních potravinových bank a centrálního logistického centra. V roce 2023 shromáždily 13 200 tun potravin, které rozdistribuovaly do 1 381 organizací starajících se o potřebné a rozdaly prostřednictvím 163 výdejen potravinové pomoci balíčky potřebným po celé České republice. Meziročně se tedy podařilo navýšit obrat potravin o 1900 tun a navýšit počet podpořených osob o 70 tisíc.
,,Loňský rok nám v potravinových bankách přinesl řadu výzev, na které bylo nutné reagovat. Prudce stoupla poptávka po potravinové pomoci a také jsme zahájili přímý výdej potravin v našich výdejnách. Sbírky potravin na jaře a na podzim vynesly rekordní množství trvanlivých potravin, a tak jsme mohli doplnit sklady o tolik potřebné zboží. Jsme vděčni, že jsme společnými silami, za laskavé podpory našich partnerů a neskutečném zapojení dobrovolníků, dokázali pomoci více lidem v jejich těžké situaci. Potěšující je také fakt, že jsme zachránily na 10 000 tun potravin, které by jinak skončily v odpadu", říká Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank.
Potravinové banky jsou neziskové organizace a v České republice existují od roku 1992. Mezi jejich podporovatele patří nejen Ministerstvo zemědělství, které v rámci svého dotačního programu podporuje provoz, Ministerstvo práce a sociálních věcí, za jejichž podpory jsme spustili síť výdejen potravinové pomoci a v neposlední řadě Ministerstvo životního prostředí, kteří pomáhají s jednotlivými projekty v regionálních potravinových bankách. Výraznou podporu máme též od našich partnerů z řad obchodních řetězců, od kterých denně svážíme neprodejné potraviny, realizujeme společné prospěšné projekty a finančně podporují náš provoz. Bez této pomoci by nebylo možné efektivně a v takovém rozsahu potravinovou pomoc realizovat.
,,Loni v červenci jsme spustili projekt Výdejny potravinové pomoci. Za půl roku se nám podařilo rozběhnout 163 výdejních míst po celé České republice, týdně vydáváme na 2.500 balíčků potravinové pomoci, a celkem jsme díky tomuto projektu pomohli dalším 20 tisícům lidí v nouzi", dodává Aleš Slavíček.,,Sledujeme, jak velký je o tento typ pomoci zájem. Ve spolupráci s obcemi a městy se dostává potravinová pomoc i tam, kde doposud nebyla. Vážím si spolupráce a dlouhodobých partnerství, která vznikají po celé republice a dovolím si říci, že jsme tímto krokem zásadním způsobem změnili systém základní a okamžité pomoci lidem v nouzi," doplňuje Aleš Slavíček.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů