Sobota, 27. dubna 2024

Plzeň letos začne stavět městskou kompostárnu, ročně zpracuje 5000 tun bioodpadu

Plzeň letos začne stavět městskou kompostárnu, ročně zpracuje 5000 tun bioodpadu

Plzeň začne letos stavět vlastní městskou kompostárnu za 38 milionů korun. Zařízení vedle areálu čistírny odpadních vod ve čtvrti Doubravka má na ploše 11.000 metrů čtverečních ročně zpracovat 5000 tun bioodpadu. Kompostárnu bude provozovat městská odpadová společnost Čistá Plzeň, která bude stavbu financovat. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

"Jsme před vydáním stavebního povolení, projekční práce začaly už loni. Letos chceme zahájit výstavbu, předpokládáme, že kompostárnu dobudujeme v polovině příštího roku," řekl. V odhadovaných nákladech je zahrnuta také sanace podloží a přeložka vodovodního řadu. Čistá Plzeň podává žádost o spolufinancování z dotačního titulu Státního fondu životního prostředí, který by mohl zaplatit 40 procent nákladů.

Podle Bosáka předpokládaný objem 5000 tun zpracovaného bioodpadu odpovídá potřebám města. "Ročně je v Plzni podle statistik Čisté Plzně vyprodukováno mezi 3,7 až 4,1 tisíce tun bioodpadu, uvedl. Areál kompostárny zahrnuje také plochy pro uskladnění technologických materiálů nutných pro výrobu kvalitního kompostu. Projekt je připraven tak, aby bylo možné v případě potřeby rozšířit plochu, upravit technologie a zvýšit množství zpracovávaného bioodpadu.

Městská kompostárna bude zpracovávat bioodpad svezený z městských sběrných dvorů, kam ho lidé mohou zdarma odkládat, a také z velkokapacitních kontejnerů. Ty Čistá Plzeň v sezoně přistavuje na téměř 40 místech v okrajových místech města, kde jsou zahrádky. Odpad z hnědých nádob na kuchyňský odpad o objemu 240 litrů, které jsou v ulicích města, se v kompostárně kvůli velmi špatné jakosti zpracovávat nebude.

"Kompostovací proces vždy záleží na teple, vlhkosti a zvolené technologii. V případě plzeňské kompostárny by měl trvat 13 týdnů," uvedl technický náměstek Čisté Plzně Jan Šneberk. Zařízení by mělo podle něj produkovat certifikovaný kvalitní substrát s širokou možností využití. Substrát si budou moci přímo na místě odebrat i obyvatelé Plzně. O ceně se zatím jedná.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů