Sobota, 27. dubna 2024

Množství vytříděného zeleného odpadu vzrostlo v Bohumíně více než pětinásobně

Množství vytříděného zeleného odpadu vzrostlo v Bohumíně více než pětinásobně

Množství vytříděného zeleného odpadu vzrostlo v Bohumíně na Karvinsku od zavedení kontejnerů na biologický odpad v roce 2011 více než pětinásobně. Zatímco v prvních letech po zavedení služby přijala kompostárna ročně zhruba 250 až 300 tun bioodpadu, loni už to bylo 1286 tun. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Jana Končítková.

Město od konce března znovu zahájí vývoz kontejnerů na biologický odpad. V dvoutýdenních cyklech potrvá až do druhé poloviny listopadu. Po spuštění nové kompostárny, kterou Bohumín založil v roce 2010 jako doplněk ke zrekultivované a rozšířené městské skládce, začala radnice majitelům domků poskytovat službu odvozu bioodpadu přímo z jejich zahrad.

"Tato iniciativa přinesla obrovský posun v oblasti nakládání s odpady. Dříve byli naši obyvatelé odkázáni pouze na sběrné dvory. Řada z nich vozila zelený odpad načerno do lesa, případně jej pálila, a znepříjemňovala tím život sousedům, o zhoršování ovzduší nemluvě. Nový systém odvozu přímo z domácností to změnil," uvedl místostarosta Lumír Macura (SOCDEM).

Připomněl, že město začínalo se 40 nádobami na zelený odpad, v současnosti jich je ve městě přes 2000. Hnědé popelnice o objemu 240 litrů jsou podle mluvčí součástí téměř každé zahrady. S rostoucím počtem uživatelů se zvyšuje i množství vytříděného zeleného odpadu.

"Lidé do hnědých popelnic mohou odkládat nejen posekanou trávu, spadané listí a další zahrádkářský odpad, ale také třeba slupky ze zeleniny a ovoce před jejich tepelnou úpravou," uvedla Lenka Ševčíková z odboru životního prostředí a služeb.

Technické služby popelnice kromě pravidelných svozů mimořádně vyváží i jednou za zimní období. "Kromě bioodpadu rozšiřujeme třídění o další komodity, například o textil, oleje a pochopitelně se neustále posiluje dostupnost nádob na třídění skla, papíru a plastů," uvedl Macura.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů