Úterý, 19. března 2024

Správa šumavského parku zlegalizuje chodník k Vltavským pramenům

Správa šumavského parku zlegalizuje chodník k Vltavským pramenům

Správa Národního parku Šumava se bude snažit zlegalizovat stavbu dřevěného chodníku k pramenům Vltavy v souladu s verdiktem vimperských úředníků. Park ji musí odstranit nebo požádat o dodatečné povolení stavby. ČTK to dnes sdělila mluvčí parku Jana Zvettlerová. Do vydání dodatečného stavebního povolení nesmí turisté podle vedoucího odboru výstavby a územního plánování Městského úřadu ve Vimperku Václava Kokšteina stezku využívat.

V parku se kilometry dřevěných chodníků staví od nepaměti a žádný z nich podle dostupných informací stavební povolení nemá, neboť stavebnímu řízení nepodléhaly. Řízení o tomto chodníku k pramenům Vltavy úřad podle Mladé fronty Dnes zahájil na podnět šumavského podnikatele Františka Taliána.

Park stavbu chodníku podle náměstkyně ředitele parku Zdeňky Šartnerové nepodcenil. Má rozhodnutí odboru silničního hospodářství vimperského městského úřadu, má řádnou projektovou dokumentaci, certifikát technického a zkušebního ústavu stavebního i protokol k certifikaci použitého materiálu. Má i zápis České inspekce životního prostředí, která loni konstatovala, že nebylo nalezeno pochybení.

Pochybnosti, jak řekl ČTK Kokštein, vznikly na městském úřadě ve Vimperku. Úředníkům zpočátku nebylo jasné, zda jde o stavbu dopravní, či stavbu obecnou. Než se dohodli, park chodník postavil a přešly po něm desítky tisíc turistů. "Správa parku postavila chodník dříve, a to pouze na základě předchozího vyjádření zdejšího odboru dopravy a silničního hospodářství, který jako speciální stavební úřad v červenci 2010 vydal stanovisko, že se nejedná o stavbu dopravní," uvedl Kokštein.

Jeho odbor územního rozvoje pak posoudil na místě, že jde o stavbu obecnou, k níž měl vydat rozhodnutí. Chodník byl zprovozněn loni v červenci, úřad rozhodl, že jde o černou stavbu v pondělí. Park úřadu ve stanovené lhůtě deseti dnů dodá potřebné dokumenty, řekla ČTK Zvettlerová.

Zhruba 60 metrů dlouhá stezka byla zprovozněna loni 2. července poblíže Kvildy na Prachaticku. Návštěvníci se po ní dostanou k pramenu Vltavy po dřevěných schodech a lávkách. Park za ni zaplatil zhruba 700.000 korun. Chodník k pramenu Vltavy lemuje naučná stezka Fenomén horské přírody. Podle starosty Kvildy Václava Vostradovského je jasné, že stezka láká turisty, je pro její zachování a zlegalizování.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů