Pátek, 26. dubna 2024

V Chomutově rozšíří sběr bioodpadu, budou jej svážet v pytlích

V Chomutově rozšíří sběr bioodpadu, budou jej svážet v pytlích

Obyvatelé rodinných domů v Chomutově získají od června další možnost, jak se zbavit biologického odpadu ze svých zahrádek. Domácnosti, které nemají v dosahu speciální kontejner, budou moci trávu, listí nebo drobné větve ukládat do pytlů. Chomutovské technické služby je budou pravidelně svážet, a to až do té doby, než budou kompostéry k dispozici pro všechny domy. ČTK o tom dnes informoval náměstek primátora Martin Klouda (ČSSD).

Zájemci si mohou zdarma vyzvednout hnědé pytle, do nichž odpad uloží a připraví je na viditelném a dostupném místě před domem. Pytle se budou vydávat ve vrátnici technických služeb v ulici Na Moráni. Na měsíc jich lidé mohou dostat pět.

"Je to služba navíc pro občany Chomutova, kteří platí za odpady. Chceme tak umožnit odevzdání odpadu ze zahrad i těm, kteří ještě nemají u svého domu nádobu na bioodpad," uvedl náměstek. Pytle budou pracovníci technických služeb svážet jednou týdně. Jiné nádoby s bioodpadem než hnědé pytle ale od obyvatel vybírat nebudou.

Zahrádkáři mají i nadále možnost odevzdávat biologický odpad ve dvou chomutovských sběrných dvorech, které jsou pro ně otevřeny i o víkendech. U některých rodinných domů už pracovníci technických služeb nádoby na bioodpad rozmístili. Během léta by se měly objevit i u zbývajících. Ve zhruba padesátitisícovém Chomutově letos lidé za svoz odpadu platí 500 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů