Budeme jezdit na čokoládu?
Vědci ve Velké Británií si uvědomují, že ne všechny techniky výroby biopaliv mohou být udržitelné v dlouhodobém časovém horizontu. Jako příklad uvádějí konverzi cukrové třtiny na etanol. Při tomto procesu totiž vzniká i oxid uhličitý a zemědělský odpad. Proto se na univerzitě v Birminghamu snažili přijít na takový způsob výroby biopaliv, který by byl udržitelný a bezemisní.
Podařilo se jim využít výhod vodíku, díky kterým lze vyrábět cenově dostupné vodíkové palivo z udržitelného zdroje. Navrhli totiž systém, který zpracuje potravinový odpad a přemění jej na "bio-vodík".
"Vodík můžeme vyrábět ze zbytků a odpadů s dostatečným obsahem cukru, například z vedlejších produktů vznikajících při výrobě čokolády," vysvětlil profesor aplikované mikrobiologie Lynne Macaskie. Výsledky svého výzkumu aktuálně prezentoval na workshopu v S~ao Paulo v Brazílii.
Podle Macaskieho výzkum ukazuje na obrovský potenciál biovodíku jako paliva budoucnosti. "Biovodík dokonce může být vyráběn i z odpadů, které vznikají při výrobě bioethanolu - to máme vlastně dvě biopaliva za cenu jednoho," řekl.
ZDROJ: hybrid.cz