Pátek, 26. dubna 2024

Šumava se pyšní dalším unikátem

Balancování po kladině nebo řetězech, adrenalinová jízda kovovým tubusem toboganu nebo hra na dřevěný xylofon. To vše si vaše děti mohou vyzkoušet mezi korunami šumavských velikánů, zatímco vy si vychutnáváte výhledy na Lipno z nové stezky na 900 metrů vysokém Kramolíně.

Šumava se pyšní dalším unikátem

Vrcholek šumavské hory Kramolín zahalují mraky a okolí bičuje vydatný déšť, u pokladen pod lanovkou lipenského Active Parku je ale přesto živo. Otázky lidí v pláštěnkách směřují k jedinému cíli - nově otevřené stezce v korunách stromů. Neodrazuje je ani fakt, že hustá mlha snižuje viditelnost na pouhých pár set metrů.

První, co vás u vstupu na samotnou stezku (kromě lanovky se k ní dostanete i autobusem) zaujme, je příjemná a intenzivní vůně dřeva. Celá stezka včetně vyhlídkové věže je postavena z takzvané douglasky, prakticky bezúdržbového dřeva vhodného na venkovní stavby. Zatímco vyhlídková věž je vidět už z dolní stanice lanovky, stezka pomalu stoupá mezi stromy a uvidíte ji až po výjezdu na vrchol Kramolína.

V propagačních letácích se sice píše, že stezka měří 675 metrů, téměř polovinu z toho ale tvoří točitý chodník v kruhové věži. Než k ní návštěvník dorazí, čeká ho mírné stoupání až k vrcholům jehličnanů a také osmnáct adrenalinových nebo naučných zastavení. Většinu z nich tvoří různé opičí stezky, kde si zkusíte chůzi po dřevěné kladině, řetězech nebo si zahrajete na dřevěný xylofon.

Za tobogan si připlatíte

"Stezka je parádní a zastávky si zkusily nejen děti, ale i já," neskrývá nadšení Petra Snoeková z Nizozemska, která v Česku tráví dva týdny letní dovolené. Hlavní adrenalinové lákadlo ale v době návštěvy HN ještě otevřené nebylo - 52 metrů dlouhý tobogan, za nějž si ke vstupnému připlatíte ještě dalších 50 korun, se hostům otevřel až minulý pátek. V propagačních materiálech se dočtete, že jde o nejdelší suchý tobogan v Česku.

šumavaKromě zábavných atrakcí určených převážně dětem nabízí jedna ze zastávek i dalekohled zabudovaný v dřevěné soše dravého ptáka, v další si děti prohlédnou a osahají kůru, šišky a jehličí jednotlivých stromů. O smrkové monokultury na Kramolíně nejde, najdete tu i jedle, borovice či modříny. S pozorováním třeba jelenů se kvůli ruchu lipenského sportovního parku počítat příliš nedá, zavděk tak musíte vzít ptactvem a hmyzem.

Do kruhové, 40 metrů vysoké věže, jejíž obcházení vám možná připomene návštěvu berlínského Bundestagu, přichází turisté ve výšce 24 metrů nad zemí. Kromě pěších tu nechybí ani rodiny s kočárky, výhodou lipenské stavby je bezbariérovost. Středem věže prochází ještě užší kovové schodiště, to kdyby se někdo nechtěl vracet stejnou cestou k východu anebo si ještě jednou sjížděl tobogan a zkrátil by si cestu nahoru.

Krátce po otevření stezky nebyly na vyhlídce žádné směrovky ani názvy kopců, které máte před sebou, to by se ale podle provozovatelů mělo během dvou týdnů změnit.

V Bavorsku ochrana, u nás zábava

Investorem stezky šumavskou přírodou je stejná společnost, která už dříve postavila podobnou atrakci v německém národním parku Bavorský les. Lipenská stezka vznikla za pouhé dva měsíce, náklady investor vyčíslil na 62 milonů korun.

atrakce"Konstrukčně jsou stezky téměř totožné, navrhoval je stejný architekt. Stezka u nás je širší, protože tu lidé chodí obousměrně, a je zábavnější - stezka v Německu je více zaměřená na ochranu přírody, my dáváme větší důraz na interaktivitu," popisuje rozdíly mezi oběma stezkami Filip Pekárek, ředitel provozující společnosti. Z dalších rozdílů zmiňuje hlavně výhled. Zatímco v Bavorském lese leží stezka v údolí, u lipenské přehrady na vrcholu kopce. I proto odtud můžete v případě dobrého počasí pozorovat vzdálené vrcholky rakouských Alp.

Při chůzi po hladce ohoblovaných prknech návštěvníka napadne, jak bude stezka fungovat v zimě. "Otevřená je po celý rok, sníh bude odklízet fréza," vysvětluje pan Pekárek s tím, že v extrémních případech se mohou prkna sypat štěrkem. Uzavření stezky může ale způsobit také bouřka nebo vichřice - stezka se uzavírá při rychlosti větru 90 kilometrů v hodině. Stačí si tedy jen vybrat, jestli chcete zhlédnout šumavskou přírodu v zimě, či v létě.


NOČNÍ PROCHÁZKA

Netradiční procházku po osvětlené stezce si můžete dopřát každou neděli během srpna, kdy bude otevřeno až do půlnoci.

"STEZKY NA ŠUMAVĚ A V BAVORSKÉM LESE JSOU TÉMĚŘ TOTOŽNÉ."
Filip Pekárek, provozovatel

JAK NA TO

Lipno leží asi 210 kilometrů od Prahy, autem sem trvá cesta přes tři hodiny. Stezku najdete u lipenského Active Parku.

KDE SE UBYTOVAT

KOLIK TO STOJÍ A KDY JE OTEVŘENO
Základní vstupné činí 150 Kč, děti, senioři a ZTTP zaplatí 120 Kč, rodinná vstupenka stojí 360 Kč. Za tobogan zaplatíte 50 Kč, autobus či lanovka na vrchol přijde na 80 Kč. Otevřeno: 9-19.30.

KAM NA JÍDLO

HOTEL KRAMOLÍN
Obec nabízí ubytování všech kategorií. Přímo na vrcholu kopce najdete Hotel Kramolín, kde lze přespat za 420-490 Kč na osobu. Více informací na www.hotel-kramolin.cz.

JAK SE TAM DOSTAT

RESTAURACE LANOVKA
Přímo u dolní stanice lanovky se můžete najíst ve velké samoobslužné restauraci. Hotová jídla tu dostanete v ceně okolo 80 korun, k dispozici je wi-Fi i dětský koutek. V budově restaurace jsou i apartmány pro 6-8 osob, kde se můžete ubytovat.


AUTOR: Milan Rokos

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů