Pátek, 26. dubna 2024

Skauti slavnostně otevřeli ekologické středisko Kaprálův mlýn

Skauti slavnostně otevřeli ekologické středisko Kaprálův mlýn

Brno - Po roce a půl stavebních prací dnes skauti slavnostně otevřeli zrekonstruovaný Kaprálův mlýn u Ochozi u Brna. Stavbu, kterou v údolí Říčky v roce 1939 koupil a přestavěl továrník Aleš Kaprál, věnovaly jeho dcery do majetku Junáka v roce 2007. Dnes se mlýn proměnil v moderní středisko ekologické výchovy nabité zelenými technologiemi. Léta postupného chátrání si vyžádala náklady na stavbu ve výši 43 milionů korun a projekt se tak stal největším v moderní historii Junáka, většinu nákladů pokryly evropské dotace a státní rozpočet. Kaprálův mlýn bude sloužit nejen skautům, ale i dalším neziskovým organizacím a školám.

V sobotu v 10. hodin dopoledne pozvaní hosté slavnostně, ale po skautsku, sekerou přeťali pásku a otevřeli tak nové středisko ekologické výchovy Kaprálův mlýn. Mezi hosty byli Stanislav Juránek a Ivo Polák, náměstci hejtmana Jihomoravského kraje, který na projekt skautům přispěl 2 miliony korun. "Byla celá řada projektů na zlepšení základen mládežnických organizací a my jsme se rozhodli, že podpoříme tu nejvýznamnější. Je to ale i výzva pro skauty, aby si uvědomili, že dostali peníze za všechny mládežnické organizace, abychom jim mohli pomoci," připomněl Juránek.

Akce se zúčastnila i europoslankyně Zuzana Brzobohatá, senátor Ivo Bárek, zástupci sponzorů a dodavatelů i šéf správy CHKO Moravský Kras Leoš Štefka. A nechyběli ani samotní skauti, kteří slavnostní den zahájili vztyčením státní vlajky, přestřižení pásky proto přihlížel i starosta Junáka Josef Výprachtický.

Mlýn byl odpoledne mimořádné přístupný i pro veřejnost, poté, co nové stavbě požehnal farář a skaut Jiří Veselý. Kromě dne otevřených dveří přichystali skauti pro návštěvníky na mlýně i v jeho okolí doprovodný program. "Mimo soutěží pro děti se lidé mohli podívat i do nedaleké jeskyně Pekárna, která je známá pravěkými nálezy. Dobrovolníci tam předvedli, jak v jeskyni před 13 000 lety žili magdalénští lovci," vysvětlil Ivo Brzobohatý z Junáckého okresu Brno-město.

Základna pro všechny, kdo mají rádi přírodu

Díky evropským dotacím, které pokryly 90 procent nákladů, získali skauti možnost zachránit svoji základnu, která byla v havarijním stavu. Zároveň tím otevřeli Kaprálův mlýn i dalším zájemcům o přírodu. "Rádi u nás uvítáme i další neziskové organice nebo školy. V současnosti nabízí Kaprálův mlýn pět pobytových kurzů zaměřených na různé aspekty ekologické výchovy. Základna navíc leží v krásné přírodě Moravského krasu, takže je ke zkoumání přírody jako dělaná," uvedl vedoucí projektu Michal Medek. S tím souhlasí i šéf správy CHKO Moravský Kras Leoš Štefka. "Jsme v jižní části Moravského krasu , v krásném území. A popravdě řečeno, správa, která se víc věnuje severní části CHKO, vítá, že se tu objevil partner, se kterým počítáme. Od Kaprálova mlýna si hodně slibujeme," dodal Štefka.

Více o projektu na webu www.kapraluvmlyn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů