Pátek, 26. dubna 2024

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí patří botanikům

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí patří botanikům

Prostory zámku Kinských ve Valašském Meziříčí patří ode dneška obdivovatelům botaniky. Najdou zde hned dvě výstavy věnované přírodě. Jde o expozici masožravých rostlin i nevšední výstavu s názvem Pojďte si hrát s kytkami aneb Herbář Masarykovy univerzity. Připravili je pracovníci Muzea regionu Valašsko ve spolupráci s odborníky. ČTK to řekla mluvčí muzea Simona Hlaváčová.

"Chtěli jsme zpříjemnit toto období lidem, kteří nemají moc rádi zimu a mohli jsme jim tak ukázat kousek přírody. Obě výstavy mohou lidé přitom spojit. Když má někdo vztah k masožravým rostlinám, tak by mohl ocenit i herbáře a podívat se na i na druhou výstavu," řekla dnes ČTK Hlaváčová.

Za expozicí masožravých rostlin stojí zástupci Univerzity Palackého v Olomouci. Na návštěvníky čeká v prostorách zámku řada živých exponátů z celého světa - špirlice, heliamfory, láčkovky, rosnolisty, rosnatky či tučnice a mucholapky. Přehlídku masožravek doplňují textové panely s informacemi o rostlinách. Návštěvníci zde mohou získat také rady o pěstování těchto rostlin.

Výstava s názvem Pojďte si hrát s kytkami, na které se podíleli odborníci Mendelového muzea v Brně, se snaží přiblížit zase rostliny lidem až na dotek. Návštěvníkům je totiž na ní dovoleno si vše osahat a prozkoumat, s podivuhodným světem rostlin se snaží kurátoři seznámit zájemce aktivní formou. "Celá výstava je hravá, návštěvníci se zde nesetkají s pokynem nesahat. Naopak, vše je dovoleno prozkoumat - dřevo stromů, větvičky s pupeny, různé rostliny. Bez ohledu na věk se mohou seznámit s uměním výroby herbáře a vším, co k němu patří," uvedla kurátorka výstavy Jana Tkáčiková z Muzea regionu Valašsko.

Pro zájemce je na výstavě i návod na správné vylisování, sušení rostlinek i rady při zakládání rostlin do herbáře. Připraven je i lektorský program, během kterého si žáci mohou vyzkoušet své znalosti při určování rostlin. "Podle pupenů budou rozlišovat naše listnaté stromy a podle šišek a větviček jehličnany rostoucí v České republice. K prozkoumání je připraveno i dřevo všech domácích stromů i cizokrajných nebo těch, které z naší přírody už téměř vymizely," doplnila Simona Hlaváčová. Každý účastník si může podle kurátorů výstavy vyrobit i svůj vlastní pohádkový herbář.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů