Sobota, 27. dubna 2024

Jihlava zavede třídění biologického odpadu ve dvou částech města

Jihlava zavede třídění biologického odpadu ve dvou částech města

Jihlava zjara rozmístí prvních 210 nádob na biologicky rozložitelný odpad, jako je kupříkladu tráva a slupky ze zeleniny. Tyto hnědé nádoby dostanou všechny domácnosti v Pávově a Zborné. Postupně bude nádob přibývat, po celém městě by měly být v roce 2016. Biologicky rozložitelné odpady teď v klasických popelnicích tvoří přes polovinu objemu. Jejich kompostování je o polovinu levnější než ukládání na skládku, řekla dnes novinářům Katarína Ruschková z městského odboru životního prostředí.

Uložení tuny odpadků na skládku stojí 600 korun, kompostování vyjde na 300 Kč. "Nicméně v první fázi předpokládáme, že nám celkové množství odpadu naroste," řekla Ruschková k novému systému třídění. Směsného odpadu v klasických černých popelnicích asi ubude, ale v nových nádobách zřejmě skončí i odpad, který jsou zatím lidé zvyklí odkládat různě do silničních příkopů nebo za domy.

Obyvatelé padesátitisícové Jihlavy teď mohou biologicky rozložitelné odpady bezplatně dávat do sběrných dvorů a kompostárny. Zavedení plošného svozu se zatím odkládalo kvůli vysokým nákladům. Od roku 2016 už ale možná bude třídění tohoto odpadu povinné, řekla Ruschková.

Speciální nádoby s odvětráváním budou mít nejdřív v Pávově a ve Zborné, protože tam o ně lidé projevili zájem. O rok později by je měly mít všechny příměstské části a vilové čtvrti. "Tam je to jednodušší, protože každá popelnice má svého majitele. Největší oříšek nás čeká v roce 2016, a to jsou sídliště," podotkla Ruschková. Pro úspěšnost projektu je podle ní důležitá osvěta, aby byl odpad dobře tříděný a dal se kompostovat.

Nákup 210 nádob bude stát 210.000 Kč, lidé je dostanou od Služeb města Jihlavy zdarma. Podnik také koupí auto asi za 4,5 milionu Kč bez DPH, v němž bude možné svážet více druhů odpadu. V příštím roce chce Jihlava podpořit třídění odpadu zavedením nového motivačního programu. Dobře třídícím obyvatelům umožní snížení ročního poplatku za komunální odpad. Letos každý Jihlavan platil 700 Kč, příští rok vydá 680 Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů