Úterý, 19. března 2024

Češi v domácnostech více svítí a experimentují se světlem, doma mají instalováno přes 48 milionů svítidel

Češi začali v domácnostech více svítit a snaží se vytvořit lepší světelné podmínky: kupují si více svítidel a zkoušejí nové typy osvětlení.

Češi v domácnostech více svítí a experimentují se světlem, doma mají instalováno přes 48 milionů svítidel

Doma mají lidé nainstalováno zhruba 48,4 milionu svítidel, což je o téměř 6 milionů více než loni. Vyplývá to z podzimního průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1208 respondenty*.

Oproti loňsku počet svítidel v průměrné domácnosti vzrostl zhruba o jedno na jedenáct. Nejvíce si lidé přidali světla v obývacím pokoji, kuchyni a ložnici. ,,Z průzkumu vyplývá, že lidem již nestačí základní osvětlení, a kombinují proto více svítidel různých typů, aby měli lepší světelný komfort. Například přibývá úsporných LED osvětlení v ložnicích a obývacích pokojích," vysvětluje Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel.

Kromě svítidel roste i počet světelných zdrojů, lidově řečeno žárovek. V českých domácnostech jich je celkem 66,5 milionu, což představuje oproti loňsku nárůst o 2,5 milionu kusů. ,,Podíl úsporných zdrojů (46 %) stabilně roste, oproti loňsku o 2 procentní body. V segmentu úsporných zdrojů převládají kompaktní zářivky (31 %) a následují LED žárovky," dodává Zuzana Adamcová. Neúsporných zdrojů světla sice dlouhodobě ubývá, přesto zatím tvoří v domácnostech většinu (54 %). Zejména jde o wolframové žárovky.

33 % úsporných zářivek skončilo na skládce, nikoli ve sběrné nádobě

Domácnosti se kromě nákupů nových světelných zdrojů také zbavují těch nefunkčních: jen letos jich vyřadily 16,4 milionu kusů. Z toho 2,8 milionu představovaly kompaktní zářivky, které je kvůli malému obsahu toxické rtuti nutné nechat ekologicky recyklovat.

,,Vyřazené úsporné zářivky je třeba odnést na sběrné místo. Bohužel, třetinu úsporek (33 %) lidé vyhodili do směsného odpadu místo do speciální sběrné nádoby. To znamená, že zhruba 10 kilogramů toxické rtuti skončilo nekontrolovaně na skládkách. Recyklací je navíc možné využít více než 95 % materiálu obsaženého ve světelných zdrojích a tím šetřit přírodní zdroje," dodává Zuzana Adamcová.

Nicméně i tak se daří Čechům dosahovat nadstandardní míry recyklace ,,úsporek": ,,Již nyní plníme limity Evropské unie pro sběr světelných zdrojů, které Česká republika teprve chystá zavést," dodává Zuzana Adamcová. Tuzemské domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 734 tun světelných zdrojů.

Počet sběrných míst stále roste

V Česku je nyní k dispozici přes 4400 sběrných míst. ,,Vysloužilé zářivky lze odevzdat ve sběrných dvorech, obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také rozmístěny velmi často v supermarketech či nákupních centrech, na obecních a městských úřadech," shrnuje Zuzana Adamcová. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz.

Spotřebitelé mohou nově zjistit nejbližší sběrné místo také pomocí aplikace ,,Kam s ní?", kterou si mohou zdarma stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu. Kromě mapy sběrných míst aplikace navíc obsahuje popis jednotlivých druhů světelných zdrojů a kvíz na procvičení znalostí. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android a iOS.

POZNÁMKA: Výzkum letos pro společnost EKOLAMP provedla výzkumná agentura Markent formou interview mezi 1208 respondenty ve věku od 18 do 64 let z celé České republiky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů