Pátek, 26. dubna 2024

Hledá se Miss kompost 2012

Hledá se Miss kompost 2012

V letošním roce se mohou již po sedmé zapojit občané z celé ČR, ale i firmy školy a instituce do celonárodní výměny zkušeností jak si snadno a svépomocí poradit s bioodpadem. Stačí začít třídit bioodpad a kompostovat a přihlásit se do soutěže kompostů MISS kompost na www.misskompost.cz.

Domácí zpracování bioodpadu je moderní a ekonomické řešení, které šetří naší peněženku i veřejný rozpočet obce. Kompostovat dnes může opravdu každý, ať bydlí v bytovém domě nebo v rodinném domku se zahradou. Třídění bioodpadů se dnes začíná prosazovat i ve firmách. Dobrý příklad přidává majitel kompostéru s titulem MISS kompost 2010 Tomáš Goesl: "Vyrobil jsem ze starého plastového soudku nádobu na bioodpad, kterou jsem donesl ke kolegovi na pracoviště, kde se vypije spousta čajů a kávy. Způsobil jsem tím hotové pozdvižení a úsměvy na tváři. Zakrátko si zvykli a dnes má náš kompostér Adam každý týden tak dobrý kilogram materiálu na zkompostování."

Pro kompostování v bytech je ideální kompostování pomocí žížal. "Vermikompostování není nijak okázalé, ale může vést k vnitřní trpělivosti a respektu všeho, co je kolem nás", říká účastnice MISS kompost 2009, písničkářka, zpěvačka, akordeonistka a skladatelka Vesna Vaško Cáceres a dodává: "Náš vermikompostér se stal součástí každodenního života pro celou rodinu. Žížaly potřebují lásku a trpělivou péči jako každý domácí mazlíček, ale nejsou nijak náročné. Přeměnu odpadu na hodnotnou půdu považuji přímo za zázrak.

Kompostování očarovalo i Vladimíra Kokoliu, výtvarníka a pedagoga, který před získáním titulu MISS kompost 2007 uvedl: "Jsem posedlý kompostováním, tak ani nevím, který ze svých miláčků mám vybrat, obcházím totiž kompostů pět, přičemž nepočítám kompostér, který jsem nechal nainstalovat ve škole."

"Že je kompostování "in" naznačuje rovněž rozšíření soutěže MISS kompost na Slovensko, kde byl letos vyhlášen již druhý ročník", říká Tomáš Hodek, předseda sdružení Ekodomov, které je pořádající organizací soutěže MISS kompost v ČR.

Přihlásit se může každý, kdo kompostuje pro svoji vlastní potřebu, bez ohledu na druh a způsob kompostování. Z došlých přihlášek budou vybráni finalisté, kteří budou osloveni emailem a budou pozváni na finále MISS kompost, kde nejlepší kompost pravidelně vybírají osobnosti kulturního a společenského života, společně s odborníky na bioodpady a kompostování.

O co se soutěží?
Tradičně se bude jednat o pomůcky a "vychytávky" na podporu třídění bioodpadů a kompostování, dále připravujeme další zajímavé ceny od sponzorů soutěže.

Přihlásit se můžete do 15. 9. 2012, podrobnosti naleznete na www.misskompost.cz.

V Praze dne 19. 7. 2012
Tomáš Hodek, tel: 733 511 005
tomas.hodek@ekodomov.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů