Pátek, 26. dubna 2024

Lesní rozhledna na kótě 651

Lesní rozhledna na kótě 651

Čeští turisté jsou všelijakými rozhlednami doslova posedlí a toho si všimli i Slováci. A tak na své straně Bílých Karpat, kousek od Valašských Klobouků, postavili zbrusu novou, takzvanou Lesní rozhlednu. Dvaadvacetimetrová dřevěná krasavice stojí uprostřed lesa nad vesnicí Dohňany v okrese Púchov na místě bývalé vojenské rozhledny ještě z dob Rakouska-Uherska.

FOTOGALERIE
Letecký pohled na Lesní rozhlednu
Letecký pohled na Lesní rozhlednu - Autor:Ľubomír Smatana
Autor: ľsm
Lesní rozhledna je vidět zdaleka
Lesní rozhledna je vidět zdaleka - Autor:Ľubomír Smatana
Autor: ľsm
Dřevorubci okolí Lesní rozhledny už před lety vysekali
Dřevorubci okolí Lesní rozhledny už před lety vysekali - Autor:Ľubomír Smatana
Autor: ľsm
Starosta Dohňan Milan Panáček
Starosta Dohňan Milan Panáček - Autor:Ľubomír Smatana
Autor: ľsm
Útroby Lesní rozhledny
Útroby Lesní rozhledny - Autor:Ľubomír Smatana
Autor: ľsm
Václav Cabadaj
Václav Cabadaj - Autor:Ľubomír Smatana
Autor: ľsm
Fotogalerie obsahuje:
6 obrázků

Cesta lesem je po říjnové sněhové metelici ještě zarubaná, ovšem rozhledna je vidět zdaleka. Stojí na holém kopci jako sirotek - 651 metrů nad mořem. Má však svoji starší sestru a tou je stavebně téměř totožná věž v Královci u Valašských Klobouků.

"Tam jsme hledali inspiraci. U nás široko daleko nic podobného není, chtěli jsme být první a vyšlo nám to", říká spokojeně starosta Dohňan Milan Panáček. Od rozhledny na Tlstej hore (Tlustém vrchu) si slibuje rozvoj turistiky. Dřevorubci okolí rozhledny už před lety vysekali kvůli kůrovcové kalamitě, takže ve výhledu nic nebrání. Za dobrého počasí jsou prý vidět i Martinské Hole na Velké Fatře.

"Jak půjdeme výš, uvidíme víc a víc," slibuje přednosta obecního úřadu Václav Cabadaj a stoupá po schodech nahoru. Konstrukce rozhledny se ani pod jeho mohutným tělem neotřásá. Coby zástupce obecního úřadu sem chodí jako domů. "Podvacáté, potřicáté?" odhaduje Václav Cabadaj, kolikrát už po těchto schodech vystoupal nahoru. "Každý týden jsem sem chodíval skoro každý druhý den," upřesňuje se smíchem.

Pozorného turistu možná překvapí elektřina zabudovaná ve stropě. Tvoří ji solární panely a v noci pak na stříšce svítí lampa. "Je to zkrátka takový orientační bod kvůli balónům a letadlům, aby do rozhledny nenarazily," vysvětluje přednosta.

Rozhledna nemá dveře a je otevřená celý rok. V blízkosti nestojí žádná chata. Po turistické značce je přístupná z vesnice Dohňany, která leží na hlavní silnici vedoucí k česko-slovenské hranici. Místní vtipálci tvrdí, že rozhlednu využije i armáda, protože z vesnice pochází současný ministr obrany.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů