Pátek, 26. dubna 2024

Kam na výlet? Navštivte Gesause

Kam na výlet? Navštivte Gesause

O geologii a geomorfologii Gesäuse


Severní vápencové Alpy

Severní vápencové Alpy se vinou od alpského Rýnu až k Vídeňské pánvi a skládají se z pozůstatků pramořských živočichů s vysokým podílem útesového materiálu a vápnitého bahna.

Vápence a dolomity - zvané uhličitany - jsou proto usazeniny (sedimenty), nevynořily se z nitra Země. Abychom porozuměli geologii, musíme vědět, že dnešní pohoří byla v průběhu miliónů let stlačována a navrstvována a představovala původně dno Thetys (v širším smyslu předchůdce dnešního Středozemního moře). Toto tropické moře, vzniklé roztržením "prakontinentu Pangea", dosáhlo svého největšího rozpínání v mesozoiku, většina hornin se usadila v triasu a v juře - před asi 150 až 230 milióny let.

Pás Severních vápencových Alp mezi Vídeňským lesem (Wienerwald) a Rätikonem

Horninové desky a pukliny - "tektonika"

Dnes víme, že jsou kontinenty jako obrovské kry unášeny na žhavé tekutině zemského nitra. Tam, kde jednotlivé kry kolidují, se navrstvují pohoří a obrovské horninové masy se posouvají přes sebe.

Horniny Vápencových Alp sem byly nasunuty z jihu přes centrální Alpy (Taury, Břidličné Alpy) a proto jsou nazývány "desková pohoří". V tektonickém smyslu pokrývají uhličitany jako "hořejší" vrstva prachovcovou zónu (starší kontinentální materiál z pravěku Země) a jsou nazývány "nadložní východoalpský deskový systém".

Skládají se v první řadě z hlavního dolomitu, wettersteinského a dachsteinského vápence.

Dále na:http://www.nationalpark.co.at/nationalpark/cz/naturraum-geologie.php

ZDROJ: www.nationalpark.co.at

otevřít v novém okně

Geologický přehled pohoří Gesäuseberge. Převládá dachsteinský vápenec (modrý), wettersteinský vápenec a dolomit (fialový)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů