Pátek, 26. dubna 2024

Geopark Praha - Spořilov

Geopark Praha - Spořilov

Boční II/1401, Praha 4 - Spořilov

Metro - trasa C, stanice Roztyly

Geopark při Geofyzikálním ústavu Akademie věd České republiky se nachází v areálu Geofyzikálního ústavu v Praze 4 - Spořilově. Je volně přístupný veřejnosti z ulice Jihozápadní IV a byl zbudován za finančního přispění Městské části Praha 4.

V současnosti geopark shromažďuje více jak 40 horninových vzorků. Smyslem geoparku je nejenom představit veřejnosti rozmanitost a krásu hornin, které tvoří Český masív, geologickou jednotku, jež zaujímá většinu území České republiky, ale především umožnit návštěvníkům získat představu o příčinách a způsobech vzniku hornin. Při budování geoparku jsme se zaměřili na to, aby se jeho návštěvníci především dozvěděli, proč, jak a kde horniny vznikají a aby si nejdůležitější horninové typy mohli prohlédnout a sáhnout si na ně. Za zprostředkování darů a poskytnutí vzorků děkujeme firmám a jednotlivcům.

Horniny tvoří celou pevnou část Země. Setkáváme se s nimi na celém zemském povrchu od nejvyšších hor až po nejhlubší oceánské dno. Na zemi existují tisíce různých hornin. Podle způsobu a podmínek, za kterých horniny vznikají, rozlišujeme horniny vyvřelé (magmatické), usazené (sedimentární) a přeměněné (metamorfované). Podle příslušnosti k těmto třem hlavním horninovým skupinám, jsou horniny v prostoru parku rozmístěny.

V našem geoparku si také můžete zahrát hru-kvíz nazvanou KÁMEN MUDRCŮ. Cílem hry je najít si "svůj" kámen mudrců, a přitom se zábavnou formou dozvědět něco o horninách, o tom, proč, jak a kde na Zemi vznikají.

V geoparku také naleznete informační texty ve formě plakátů a brožur, které lze stáhnout ve formátu PDF, o stavbě a geologickém vývoji planety Země, o horninách a o geologickém vývoji na území České republiky.

Hru kámen mudrců a informace z plakátů ve formě malého sešitku si můžete vyzvednout ve vrátnici Geofyzikálního ústavu (vchod z ulice Boční II) nebo je naleznete zde na webových stránkách a můžete si je také stáhnout ve formátu pdf.(882 kB). Více informací získáte na: http://www.ig.cas.cz/cz/o-nas/popularizace/geopark-sporilov/

ZDROJ:http://www.ig.cas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů