Čtvrtek, 28. března 2024

OSN: Množství skleníkových plynů v ovzduší dosáhlo loni rekordu

OSN: Množství skleníkových plynů v ovzduší dosáhlo loni rekordu

V roce 2013 bylo v atmosféře rekordní množství skleníkových plynů. Koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší navíc vzrostla v meziročním srovnání vůbec nejrychleji od roku 1984, kdy se začalo s podrobným měřením. Oznámila to dnes ve své výroční zprávě Světová meteorologická organizace (WMO).

"Víme bez jakýchkoli pochybností, že naše klima se mění a počasí je stále více extrémní v důsledku lidské činnosti, jako je například spalování fosilních paliv," uvedl generální tajemník WMO Michel Jarraud. "Minulé, současné i budoucí emise CO2 budou mít rostoucí dopad na globální oteplování i okyselování oceánů. Začíná nám docházet čas," dodal.

Hlavním plynem, který přispívá ke klimatickým změnám, je oxid uhličitý. Do ovzduší se dostává především při spalování fosilních paliv. Jeho koncentrace loni vzrostla o 2,9 částice v milionu částic atmosféry (ppm) na celkových 396,0 ppm. V roce 2012 byl tento nárůst o 2,2 ppm, o rok dříve o 2,0 ppm.

V loňském roce stoupla i koncentrace druhého nejvýznamnějšího skleníkového plynu metanu, a to na průměrných 1824 částic v miliardě částic atmosféry (ppb). Další důležitý skleníkový plyn oxid dusný pak dosáhl hladiny 325,9 ppb.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů