Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Indii vyrostlo nejekologičtější letiště na světě. Pohání jej pouze solární energie

V Indii vyrostlo nejekologičtější letiště na světě. Pohání jej pouze solární energie
  • Mezinárodní letiště Cochin v jihoindickém státě Kerala jako první na světě pohání pouze solární energie.
  • Jeho provoz by mohl do budoucna ušetřit až 300 tisíc tun uhlíkových emisí.
  • Letiště bude udržovat v chodu asi 46 tisíc solárních panelů.

Rostoucí spotřeba energie a nutnost ochrany klimatu budou hlavními tématy Mezinárodní konference o klimatických změnách, která se bude konat v prosinci v Paříži. Indie, jejíž spotřeba uhlí dynamicky roste, tak rozhodně není zemí, která by lepšímu energetickému hospodaření zrovna přispívala.

To se ale rozhodli změnit na Mezinárodním letišti Cochin v jižním indickém státě Kerala. Cochinské letiště se totiž stalo prvním letištěm na světě, které bude pohánět čistá solární energie. Informoval o tom zpravodajský server Time.

První krok k solární energii udělalo letiště už v roce 2013, kdy na svou střechu nainstalovalo první desku vyrábějící elektřinu ze slunečního záření. Nový systém, který na letišti vyrostl, by měl během příštích 25 let ušetřit asi 300 tisíc tun emisí uhlíku. To odpovídá výsadbě tří milionů stromů.

Cochinské letiště bude pohánět 46 tisíc solárních panelů, které jsou rozesety na osmnácti hektarech půdy. Ty vytvoří asi padesát až šedesát jednotek solární elektřiny pro denní provoz letiště.

V indické Kerale, kde se letiště nachází, svítí slunce každý den mnohem déle, než na většině míst na Zemi. Dokonce i během červnového období monzunů slunce svítí nejméně pět hodin denně. Teploty se zde navíc celoročně pohybují v průměru okolo 26 stupňů Celsia.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů