Úterý, 30. dubna 2024

MŽP chce přesvědčit obce pro vznik NP Křivoklátsko kampaní

MŽP chce přesvědčit obce pro vznik NP Křivoklátsko kampaní

Ministerstvo životního prostředí chce přesvědčit obce a veřejnost, které nesouhlasí se vznikem Národního parku (NP) Křivoklátsko, intenzivní informační kampaní. Zahájit by ji chtělo začátkem příštího roku. ČTK to řekl náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský, který se dnes sešel se středočeským hejtmanem Milošem Peterou. Pokud by podařila najít shoda, národní park by podle Dolejského mohl vzniknout ve druhé polovině příštího roku.

Ke vzniku parku se již dříve pořádaly ankety ve 13 obcích. Ve všech se podle petičního výboru Petice proti vyhlášení národního parku Křivoklát vyjádřila nadpoloviční většina občanů proti vyhlášení parku na katastru jejich obcí. Mluvčí petičního výboru Miroslav Pecha dnes ČTK řekl, že nejlepší by bylo, aby v obcích byla vyhlášena oficiální referenda, která by měla patřičnou váhu. "Ochrana přírody je podle nás nyní zajištěna dostatečně," uvedl Pecha.

Podle Pechy jsou největší atrakcí na Křivoklátsku lesy, které jsou většinou dobře přístupné a houbaři ani cyklisti zde nejsou limitováni pravidly národního parku. "Lesy jsou navíc produkční a těžba dřeva znamená pracovní místa," dodal Pecha.

Hejtman Petera v srpnu ministerstvo vyzval, aby s obyvateli více komunikovalo a vysvětlilo podmínky vyhlášení parku, například to, zda budou moci lidé chodit do lesa, zda si budou moci brát klestí, sbírat houby a podobně. "Určitě park nebude vyhlášený pod nátlakem," řekl dnes ČTK Petera. Pokud tedy obce budou proti, neměl by být park vyhlášen.

Petera dnes v tiskové zprávě uvedl, že očekává větší informovanost obyvatel dotčených obcí. Podle něj by pomohla výrazně naklonit veřejné mínění ve prospěch zřízení NP a přesvědčit všechny dosud váhající. Vyhlášení parku by se mělo nepřímo dotknout celkem 17 obcí. "Proti bylo zhruba osm obcí, je to menší část obyvatel," uvedl hejtman. Podle něj jde o to, aby ministerstvo lidem přiblížilo výhody.

"Jestliže bude první půl rok informační kampaň, tak ve druhé polovině roku 2016 může jít legislativní proces. Budeme jednat s obcemi a dáme na stůl všechny relevantní argumenty," konstatoval Dolejský. MŽP chce podle něj při informační kampani také více setkávat s občany na shromážděních.

Hejtman vyhlášení parku podporuje. Podle něj přinese více peněz do regionu, lepší dosažitelnost dotací a zvýší turistický ruch, který znásobí podnikatelské příležitosti. Dolejský doplnil, že dotčené obce budou navíc zvýhodněny i při posuzování žádostí o evropské dotace z nového Operačního programu Životní prostředí.
Případné vyhlášení NP Křivoklátsko ale závisí na schválení klíčové novely zákona o ochraně přírody a krajiny. O ní budou poslanci jednat v říjnu. Má upravit pravidla pro všechny národní parky v Česku. Vlastní návrh novely se týká jen současných čtyřech národních parků, tedy NP Šumava, NP Podyjí, NP České Švýcarsko a Krkonošského národního parku.

Statut národního parku by mělo získat nejcennějších 102 kilometrů čtverečních Křivoklátska, tedy 16 procent stávající chráněné krajinné oblasti. S výjimkou klidového území se budou lidé na většině území pohybovat svobodně, místní obyvatelé, vlastníci a nájemci neomezeně. V NP má ležet jen Karlova Ves, ostatní obce by zůstaly za jeho hranicemi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů