Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nenechte si ujít Festival ptactva!

Nenechte si ujít Festival ptactva!

Ptačí migrace vrcholí. Milióny stěhovavých ptáků v těchto dnech opouštějí Evropu a vydávají se na svou dlouhou cestu do zimovišť v Africe. Využijte možnosti proniknout do fascinujícího světa ptačí migrace a zúčastněte se o tomto víkendu, 3. a 4. října 2015, Evropského festivalu ptactva - akce mezinárodního sdružení na ochranu ptáků Birdlife International, kterou u nás každoročně koordinuje Česká společnost ornitologická (ČSO).

Dobrovolníci na tento víkend připravují na různých místech Česka vycházky do přírody. Letos jich bude více než 40. "Festivalu ptactva se může zúčastnit kdokoli, dospělý i dítě. Vycházky vedou zkušení ornitologové a všechny jsou spojené s pozorováním ptáků. Je tedy dobré mít oblečení do přírody a s sebou dalekohled," doporučuje Gabriela Dobruská z ČSO. Na účastníky čeká mnoho zajímavého o jednotlivých druzích, jejich životě, ohrožení, možnostech ochrany a hlavně o fenoménu ptačí migrace.

Migrace ptáků lidi fascinovala odedávna. Kam ptáci mizí? Dlouho se předpokládalo, že vlaštovky zimují v bahně rybníků. ,,K této domněnce vedla skutečnost, že vlaštovky před odletem hromadně nocují v rákosinách," vysvětluje Gabriela Dobruská. To uvádí ještě i Carl Linné, slavný biolog, ve svých Migrationies Avium z roku 1757. Až v roce 1822 začali lidé pronikat do taje ptačí migrace. Tehdy byl v Německu zastřelen čáp, který měl krk propíchnutý šípem afrického původu. Dnes již známe tahové cesty poměrně dobře díky kroužkování a moderním technologiím, např. geolokátorům.

Stejně tak známe i nebezpečí, která na ptáky na cestě čekají. Nejnovější studie Birdlife International ukázala, že ve Středomoří je každoročně chyceno 25 miliónů stěhovavých ptáků. Pokud zde přežijí, musí překonat nehostinnou Saharu. To vše dvakrát ročně! Není se tedy co divit, že právě dálkoví migranti ubývají v celé Evropě.

Odchyt, který je čeká na mnoha akcích v rámci Festivalu ptactva, jim však neublíží. Právě ukázka odchytu ptáků a kroužkování patří mezi nejoblíbenější a nejčastější doprovodný program. Seznam míst a podrobnosti o konání jednotlivých akcí (datum, čas, kontakty na organizátory, případně informace o doprovodných akcích) najdete na webu ČSO www.cso.cz/festival2015.html. Vzhledem k počtu vycházek, které se letos chystají, jistě najdete akci, která pro vás bude alespoň trochu dostupná. Přejeme vám pěkné počasí a ještě hezčí zážitek z pozorování ptáků v podzimní přírodě!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů