Sobota, 27. dubna 2024

16. červenec - Světový den hadů

Světový den hadů, který se koná každý rok 16. července, má za cíl zvýšit povědomí o více než 3500 druzích hadů, které existují po celém světě.

16. červenec - Světový den hadů

Ano, to je spousta hadů! A Hádejte co? Ne všichni jsou tak děsiví nebo jedovatí, jak si myslíte. Fascinujícím plazům se často nedostává zaslouženého uznání jen kvůli špatné pověsti, kterou si za léta vysloužili. Například přítel, který je zrádce, je známý jako ,,had". Cílem tohoto dne je změnit negativní vnímání hadů a podpořit lásku ke všem živým bytostem - dokonce i těm, kterých se bojíme.

Anglické slovo ,snake' pochází ze staroanglického slova ,snaca.' Předpokládá se, že plaz pocházel z pozemských ještěrů, kteří žili asi před 174,1 miliony až 163,5 miliony let. Ve skutečnosti Eophis underwoodi, nejstarší fosilní had, žil v Anglii asi před 167 miliony let. Avšak ještě předtím, než se vědci dozvěděli o četných druzích hadů, byl plaz zmiňován ve starověkých mytologiích a byl také nedílnou součástí různých náboženství. Například v Bibli na sebe Satan vzal podobu hada, který existoval v zahradě Eden. A právě kvůli hadovi Eva zkonzumovala zakázané jablko a byla vyhnána. Folklór často ukazuje hady v negativním světle a může být zodpovědný za jejich zobrazení jako zlých bytostí.

JAK OSLAVIT SVĚTOVÝ DEN HADŮ

Jděte do ZOO

Chcete-li si zblízka prohlédnout různé hady, navštivte nejbližší zoo a podívejte se na různé druhy, které ve vašem regionu existují. Tento výlet se může ukázat jako docela poučný.

Zvyšte povědomí o nejedovatých druzích hadů

Využijte tento den k tomu, abyste dostali nejedovaté druhy hadů do popředí. Jediné, co musíte udělat, je vytvořit jednoduchý příspěvek na Facebooku a Twitteru nebo sdílet článek o krásných hadech, kteří jsou neškodní.

Pořádejte kurz kreslení

Uspořádejte kurz kreslení nebo soutěž, kde si každý nakreslí a namaluje druhy hadů, které má nejraději. Setkání se ukáže jako vzdělávací a zároveň produkuje skvělá umělecká díla.

5 FAKTŮ, KTERÉ MUSÍTE VĚDĚT O HADECH

Žádná oční víčka

Hadi nemají víčka a spí s otevřenýma očima.

Čichají jazykem

Hadi mají nosní dírky, ale čichají vůně a pachy nasávané jejich jazykem.

Hadi nemohou žvýkat

Protože hadi nemohou kousat ani žvýkat, polykají svou potravu vcelku.

Jediný kontinent bez hadů

Hadi se vyskytují všude kromě Antarktidy.

Mají mnoho kostí

Hadi mají až 1200 kostí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů