Jaká je správná teplota pro uchování ovoce a zeleniny?
Švédské tipy na snížení plýtvání potravinami - 3
Ovoce a zelenina patří k potravinám, které se nejvíce vyhazují. Je to proto, že to jsou potraviny, které se rychleji kazí. Abychom prodloužili jejich čerstvost, je potřeba vědět, jaká je vhodná teplota skladování. Některému ovoci a zelenině se totiž daří více v lednici, jiné naopak v teplejším prostředí.
Lednice +5 °C
Ovoce
Broskve, datle, fíky, hroznové víno, jablka, jahody, hrušky, kiwi, kokosový ořech, lesní plody, meruňky, nektarinky, pomeranče, švestky
Zelenina
Artyčoky, brambory, brokolice, bylinky, cibule, celer, cuketa, červené zelí, čínské zelí, česnek, fazolky, hrášek, houby, chřest, jarní cibulka, kapusta, křen, květák, mangold, mrkev, pastinák, petržel, pórek, ředkev, ředkvičky, řepa, salát, špenát, tuřín
Spíž +6-14 °C
Ovoce
Ananas, citron, granátové jablko, mandarinka, maracuja, mochyně
12-14°C
Banán, grep, limetka, mango, meloun
Zelenina
Avokádo, čili, galgán, paprika
12-14°C
Dýně, lilek, okurek, rajčata, sladké brambory, zázvor1
Plýtvání potravin je jedním z nepříznivých fenoménů naší doby. Jsme to však právě my, spotřebitelé, kteří to můžeme ovlivnit. Správné návyky ušetří nejen životní prostředí, ale i naší peněžence. Stačí se jen zamyslet a než nějaké potraviny vyhodíme, zkusme se podívat třeba i na český web www.zachranjidlo.cz, kde najdeme mnoho receptů, jak naložit se zbytky a jak z potravin, které bychom normálně vyhodili, vykouzlit další vynikající pokrm.
1 Släng inte maten. Rätt temperatur i kylen. [online]. [cit. 1.května 2017]. Dostupné z: http://slangintematen.se/tips/ratt-temp-i-kylen/
Autorka: Darina Kozáková