Čtvrtek, 28. března 2024

Kutil z Plumlova pomáhá včelám redukovat stres, jihlavští studenti inspirují recyklovanou módou

Ekologická soutěž E.ON Energy Globe, která sbírá a oceňuje projekty související s ochranou přírody, láká kutily z celé České republiky.

Kutil z Plumlova pomáhá včelám redukovat stres, jihlavští studenti inspirují recyklovanou módou

V oblíbené kategorii Kutil se i letos našla řada zajímavých iniciativ a projektů, nominaci na vítězství však získaly jenom dva - digitální váha Tomáše Nezvala monitorující včelstvo a Recyklovaná móda studentů z Jihlavy.

Že se jednou bude zabývat včelami, se Tomáši Nezvalovi ani nezdálo - původně z nich měl dokonce trochu strach. Dnes je ale jedním ze soutěžících v devátém ročníku soutěže E.ON Energy Globe a hlavním subjektem jeho projektu je právě včela. Jeho digitální váha BeeSpy nabízí českým včelařům přesné informace o stavu jejich včelstva a umožňuje tak lépe plánovat prohlídky úlů a optimalizovat výnos medu. ,,Abych věděl, co včely dělají a jak se jim daří v době, kdy je nemůžu sledovat přímo na včelnici, vyrobil jsem si první úlovou váhu. Ta pak zaujala i ostatní včelaře," vysvětluje své motivy Nezval.

Včelí špion sleduje včelstvo online

Základem BeeSpy je citlivá váha, která po vložení pod úl celoročně monitoruje změny v jeho hmotnosti. Kromě toho sleduje teplotu, vlhkost a v případě spojení se solární jednotkou také sluneční aktivitu (délku dne, oblačnost a podobně). Všechna tato data mají včelaři k dispozici online díky odesílání na server. ,,Stačí, aby u sebe měl včelař mobilní telefon s připojením k internetu, a má stále přehled o svých včelách," říká Tomáš Nezval. Přestože váha vypadá jednoduše, jde o složité zařízení. Plumlovský kutil ji vyrobil svépomocně, s částečnou softwarovou podporou od svých přátel. ,,Z klíčových komunikačních technologií používá BeeSpy WiFi, GSM a nově též síť SIGFOX. Vývoj úlové váhy je kompletně náš. Hardware a vše kolem senzorů je můj obor, se serverem a webovou aplikací mi pomohli kamarádi, nadšenci pro IT," prozrazuje Nezval.

Jihlavští studenti inspirují recyklovanou módou

Recyklace nemusí být jen o třídění odpadů, nabízí i široké pole pro kreativitu. Dokazují to studenti střední uměleckoprůmyslové školy v Jihlavě a jejich projekt Recyklovaná móda. Ten tvoří kolekce 60 oděvů a interiérových i jiných doplňků vyrobených z nepotřebného oblečení a dalšího odpadního materiálu. ,,Chtěli jsme využít odpadové materiály nebo staré nepotřebné věci, a tím ukázat, že je možné je dále využívat a vytvořit z nich nové věci s novým obsahem," vysvětluje koordinátorka projektu a vedoucí ateliéru Design oděvu, Miloslava Svobodová. Studenti a studentky vybraných oborů tak vytvořili celkem 10 interiérových světelných doplňků a 50 oděvů. ,,Využili jsme lepidlo do tavné pistole, použité čajové sáčky, PET lahve, gramofonové desky, lístky na MHD, vyřazená stará trička, plst i izolační materiály pro stavebnictví," vyjmenovává Svobodová.

Myšlenku, jak se dá recyklace a odpad kreativně využít, sdílejí studenti s lidmi pomocí instruktážních videí. ,,Jsou to jednoduché video návody pro výrobu doplňků, šperků ze zbytků látek nebo pro oživení starých triček. Videa jsme nabídli také 150 základním školám v regionu pro potřeby vzdělávání," říká Svobodová. Z recyklované módy vznikla putovní výstava, která aktuálně probíhá v rámci kraje Vysočina a s její myšlenkou se již seznámilo téměř 8 500 lidí.

Vítěznou firmu vybírá veřejnost

Oba projekty nominované v soutěži E.ON Energy Globe v kategorii Kutil teď soutěží o sympatie diváků. ,,O vítězném projektu rozhodnou lidé v online hlasování. Odměnou za podpoření projektu je přitom šance na výhru ročního používání vozu NOVÁ ŠKODA Citigo G-TEC," říká Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže. Hlasovat pro jeden ze dvou ekologických kutilských projektů mohou lidé na stránkách www.energyglobe.cz už jen do 30. září.

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 1 500 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy Ukliďme Česko se zapojují stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 000 dětí. Více informací o soutěži a možnost přihlášení svého projektu najdete na webu www.energyglobe.cz.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem na 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65 000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4 000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí téměř 11 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů