Pátek, 29. března 2024

Tuna falešných argumentů aneb Otrávená voda v Česku

Reakce Ministerstva zemědělství na reportáž TV Stream z 19. září 2017 ,,Otrávená voda. Alarmující výsledky testů vody v Česku"

Tuna falešných argumentů aneb Otrávená voda v Česku

Internetové zpravodajství TV Stream uveřejnilo 19. září reportáž nazvanou ,,Otrávená voda. Alarmující výsledky testů vody v Česku" o znečištění podzemních vod pesticidy. Zazněly v ní zavádějící informace, které téměř vytvářejí dojem poplašné zprávy. Ministerstvo zemědělství proto považuje za důležité uvést to, co v reportáži zaznělo, na pravou míru.

V úvodu je nutné předeslat, že výskyt pesticidů v podzemních vodách není způsoben nárůstem jejich používání v zemědělství. Spotřeba přípravků na ochranu rostlin od roku 2012 do roku 2016 klesla zhruba o 7,4 procenta. A pokud jde o údajný vyšší výskyt těchto látek v podzemních vodách, vychází především ze zlepšení laboratorních technik a metod, které jsou nyní schopny zjišťovat pesticidy i jejich metabolity. Logicky z toho vyplývá, že častější zjištění pesticidů v posledních pěti letech úzce souvisí se zlepšením těchto technických možností. Není tudíž způsoben nárůstem používání pesticidů v zemědělství.

Z reportáže vyplývá, že kontaminace spodních vod je proces, který trvá minimálně 10 až 20 let a může za to pěstování plodin pro biopaliva. V té době se však plodiny pro biopaliva vůbec nepěstovaly. I v současné době se tyto plodiny převážně pěstují pro potravinářské účely, takže jde o účelovou dezinformaci proti biopalivům.

Podle autora reportáže poslední údaje z let 2014 až 2016 jednoznačně ukazují, že za zamoření může pěstování biopaliv, a to převážné plodin pěstovaných pro energetické účely, řepky a kukuřice, případně cukrovky. Z reportáže vyplývá, že údaje z těchto let jsou ve skutečnosti údaje z doby před 10 až 15 lety, tedy z doby, kdy se plodiny na biopaliva nepěstovaly. Jde tedy o závěr bez důkazů.
Pitná voda je vyráběna zhruba z 50 % z povrchových zdrojů vody (zejména z vodárenských nádrží), jejichž kvalita se trvale zlepšuje. Navíc naprostá většina vodárenských nádrží má většinu povodí s lesním pokryvem a omezeným hospodařením zemědělců v ochranném pásmu vodního zdroje se zpřísněným režimem.

Pitná voda připravovaná z hlubokých vrtů (zejména pro skupinové vodovody) není pesticidy kontaminována, takže obyvatelé se nemusí obávat jejich výskytu.

Na závěr je důležité zopakovat, že proces technologické úpravy pitné vody značně snižuje nalézané koncentrace pesticidů v pitné vodě pro obyvatelstvo. Není důvod šířit podobné poplašné zprávy.
Zdroj:Ministerstvo zemědělství
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů