Sobota, 20. dubna 2024

18. září - Světový den vodního monitoringu

Světový den monitoringu vody je mezinárodní den založený v roce 2003 americkou nadací pro čistou vodu (ACWF) jako celosvětový vzdělávací program. Program, následně nazvaný ,,World Water Monitoring Challenge" a ,,EarthEcho Water Challenge", si klade za cíl vybudovat veřejné povědomí a zapojení do ochrany vodních zdrojů po celém světě tím, že umožní občanům provádět základní monitorování jejich místních vodních zdrojů.

18. září - Světový den vodního monitoringu
Jednoduchá testovací sada umožňuje každému, dětem i dospělým, odebírat vzorky místních vod na soubor parametrů kvality vody včetně teploty, kyselosti (pH), čirosti (zákalu) a rozpuštěného kyslíku (DO). Informace o nákupu nízkonákladových testovacích sad jsou k dispozici od současné sponzorské organizace EarthEcho International a výsledky monitorovacích akcí jsou poté sdíleny se zúčastněnými komunitami po celém světě na webových stránkách sponzora.
Světový den monitorování vody se původně slavil každoročně 18. října. Toto datum bylo původně zvoleno o měsíc později, na výročí amerického zákona o čisté vodě, který byl uzákoněn Kongresem v roce 1972 s cílem obnovit a chránit vodní zdroje. V roce 2007 bylo datum změněno, aby se usnadnila účast v částech světa, kde v té době teploty dosahují mrazu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů