Čtvrtek, 18. dubna 2024

Česko slaví Den stromů. Lidé je mohou podpořit nominací v anketě Alej roku

Česko slaví Den stromů. Lidé je mohou podpořit nominací v anketě Alej roku

Na mnoha místech České republiky si 20. října lidé připomínají Den stromů. Oslavit je mohou také nominací do ankety Alej roku, kterou vyhlašuje spolek Arnika. V sedmém ročníku o přízeň veřejnosti usiluje zatím 33 adeptek ze 13 krajů České republiky. Dosud chybí zástupkyně jen ze Zlínského kraje. Stačí přitom, když lidé u příležitosti oslav Dne stromů pořídí alespoň jednu fotografii aleje a nominují na webu www.alejroku.cz.

V Česku připadá Den stromů na 20. října. Lidé si jej mohou připomenout přihlášením oblíbeného stromořadí do soutěžní ankety Alej roku. Prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz je třeba jen nahrát aspoň jednu fotografii a stručný popis, proč si právě tato alej zaslouží pozornost. Nominace končí posledním říjnovým dnem, poté se nominační fáze překlene do samotného hlasování.

,,Konec října zbarvuje vzrostlé stromy do nádherných podzimních barev a naskytují pohled plný úžasu. Už jen kvůli tomu pohledu stojí za to si Den stromů připomínat, abychom o ně dobře pečovali a chránili," říká Natálie Pivoňka Faltýnová, koordinátorka ankety a dodává: ,,Při této příležitosti mohou lidé podpořit nejkrásnější stromořadí ve svém okolí a nominovat je na titul Alej roku."

Letos dosud získalo nominaci více než 30 alejí z 13 krajů České republiky. V Plzeňském kraji nominace zatím chybí. Po šesti adeptkách a tudíž největší počet nominací pochází z kraje Vysočina a Karlovarského kraje. Poslední jmenovaný region je letos překvapením, jelikož v dřívějších ročnících takový počet nominací dosud nevzešel.

Mezinárodní svátek stromů se slaví ve více než 40 zemích světa už od 19. století. Den stromů se v Česku slaví koncem října, kdy nastává ideální období pro výsadbu stromů.

Stejně jako v předchozích ročnících se soutěží ve třech kategoriích. Po ukončení hlasování Arnika v prosinci vyhlásí nejoblíbenější alej celé České republiky a také vítězná stromořadí v jednotlivých krajích. Odborná porota mezitím zvolí nejkrásnější fotografii. Jako hlavní cena čeká na autora vítězné nominace let balonem, vítěz fotografické soutěže se může těšit na tiskárnu značky Epson.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů