Úterý, 30. dubna 2024

Senát USA neochránil aljašskou rezervaci před těžbou ropy

Senát USA neochránil aljašskou rezervaci před těžbou ropy

Američtí senátoři ve čtvrtek zamítli návrh demokratické senátorky Marie Cantwellové usilující o zamezení těžby ropy v Arktické národní přírodní rezervaci (ANWR) na Aljašce. Návrh neprošel poměrem 52 ku 48 hlasům, napsal server The Seattle Times. Rezervace se rozprostírá na severu Aljašky na území o několik set kilometrů čtverečních menším, než je celá Česká republika.

Pro ropné společnosti má část rezervace na pobřeží Beaufortova moře obrovský potenciál, oblast je však zároveň útočištěm sobů karibu a stovek dalších chráněných druhů.

Cílem úpravy navrhované senátorkou za stát Washington bylo změnit klíčové formulace v rozpočtové rezoluci, která senátnímu výboru pro energii a přírodní zdroje nařizuje zvýšit příjmy během příštích deseti let o další miliardu dolarů (22 miliard Kč). Podle The Seattle Times tyto peníze pravděpodobně přinese zpřístupňování dosud nedotknutelných oblastí pro těžbu.

Cantwellová je jednou z nejhlasitějších odpůrkyň těžby v oblasti pobřežní planiny rezervace a v minulých letech proti těmto záměrům úspěšně bojovala. Spojené státy podle ní ropu z této oblasti nepotřebují a rezervace by prý měla být tím posledním místem, kde by se mělo vrtat.

Předsedkyně senátní komise a republikánka Lisa Murkowská naopak tvrdí, že navrhované opatření by vzalo senátu možnost udělat něco konstruktivního pro ekonomiku a národní bezpečnost. Sněmovna reprezentantů již schválila rozpočtové instrukce, které nejspíše povedou k rušení omezení pro ropné společnosti týkající se aljašské rezervace. Podporu podobných kroků lze očekávat rovněž od prezidenta Donalda Trumpa, který v předvolební kampani zdůrazňoval potřebu zvýšit v USA produkci fosilních paliv.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů