Pátek, 29. března 2024

Vznik geotermální elektrárny v Tanvaldu znovu zváží stavební úřad

Vznik geotermální elektrárny v Tanvaldu znovu zváží stavební úřad

Tanvald v Jizerských horách uspěl s odvoláním proti vydání územního rozhodnutí na stavbu hloubkových vrtů pro geotermální elektrárnu. Krajský úřad Libereckého kraje rozhodnutí stavebního úřadu v Tanvaldu zrušil a případ vrátil k novému projednání. Starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek (Volba pro město) rozhodnutí odvolacího úřadu vítá, nesouhlasné stanovisko radnice podle něj stále trvá. Vyjádření firmy Entergeo se ČTK snaží získat.

"Máme dvě platné usnesení zastupitelstva, že s tím nesouhlasíme," řekl dnes ČTK.

Společnost Entergeo plánuje stavbu geotermální elektrárny v areálu zkrachovalé textilní továrny Seba T v blízkosti centra města. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou zkušenosti. Proti záměru firmy se postavilo nejen tanvaldské zastupitelstvo, petici odmítající projekt podepsalo 2116 obyvatel sedmitisícového Tanvaldu a jeho okolí. "Je to nevyzkoušené. Nechceme experimentovat v centru města," shrnul hlavní důvod odmítavého stanoviska starosta.

O vydání územního rozhodnutí firma usiluje od prosince 2014. Dvakrát stavební úřad v Tanvaldu vydal zamítavé stanovisko, krajský úřad ale v obou případech vyhověl odvolání společnosti Entergeo. Napotřetí stavební úřad sice firmě vyhověl, tentokrát ale s odvoláním uspěli odpůrci výstavby. Na základě rozhodnutí krajského úřadu bude tanvaldský stavební úřad po firmě Entergeo chtít, aby dodala tři povolení. Potřebovat bude pravomocné rozhodnutí ministerstva životního prostředí o stanovení průzkumného území pro zvláštní zásah do zemské kůry, povolení od báňského úřadu pro hloubkové vrty a souhlasné stanovisko krajského úřadu s realizací geologických prací.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů