Pátek, 19. dubna 2024

Evropští šéfové států a vlád vyzvali k lepší ochraně klimatu

Evropští šéfové států a vlád vyzvali k lepší ochraně klimatu

Šestnáct evropských prezidentů a premiérů vyzvalo ve společném prohlášení k výrazně většímu úsilí v boji proti klimatické změně. V čele výzvy stojí podle agentury AP rakouský prezident Alexander Van der Bellen a podle agentury DPA prohlášení podepsal například i německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Český podpis pod apelem chybí.

Výzvu podepsali také šéfové států a vlád z Finska, Řecka, Islandu, Irska, Itálie, Lotyšska, Litvy, Nizozemska, Portugalska, Švédska, Švýcarska, Slovinska, Maďarska a Kypru.

"Klimatická krize dělá starosti nám všem," stojí v prohlášení. Globální oteplování představuje "vážné ohrožení míru a stability na celém světě", stojí v apelu, který v 15 bodech popisuje současnou situaci.

"Využijme rozmanitých možností a přijměme opatření k boji proti změně klimatu a k utváření pozitivní budoucnosti. Zanechejme po sobě svět, na němž bude našim dětem a budoucím generacím stát za to žít," vybídli státníci.

Popudem k výzvě je nadcházející klimatický summit v prosinci v polských Katovicích. Na něm se má mimo jiné jednat o podrobnostech naplňování pařížské klimatické dohody a o financování opatření na ochranu podnebí.

"Apelujeme na mezinárodní společenství a na všechny partnery pařížské klimatické dohody: Konejme společně, rozhodně a rychle s cílem zastavit globální klimatickou krizi," stojí ve výzvě.

Od 2. do 14. prosince budou v Polsku jednat zástupci zemí celého světa o finalizaci rámce pařížské dohody z roku 2015 a o stanovení nových ambicióznějších cílů pro rok 2025.

Pařížská dohoda si za cíl klade udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Upozorňuje na to, že už oteplení o 1,5 stupně by mělo závažné následky. Závazky, které podepsalo více než 190 zemí, však k naplňování cílů zjevně nestačí.

Například Světová meteorologická organizace (WMO) ve čtvrtek oznámila, že množství oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře bylo v loňském roce opět rekordní. Koncentrace jednoho ze skleníkových plynů dosáhla 405.5 ppm (částic na milion). V roce 2016 to bylo 403,3 ppm, v roce 2015 400 ppm. Podle WMO to přitom nevypadá, že by se měl stoupající trend v dohledné době změnit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů