Úterý, 30. dubna 2024

Valašské Meziříčí změní od ledna systém svozu a třídění odpadu

Valašské Meziříčí změní od ledna systém svozu a třídění odpadu

Valašské Meziříčí na Vsetínsku zavede v lednu příštího roku nový systém svozu a třídění odpadu pro rodinné domy. Nejpozději do konce listopadu by si tak měli obyvatelé zažádat o popelnice na papír, plast a bioodpad, které jim před spuštěním nového systému rozveze sama radnice. ČTK o tom dnes informoval v tiskové zprávě mluvčí radnice Jakub Mikuš.

Město chce změnami snížit množství komunálního odpadu vyváženého na skládku a lépe recyklovat. "Zapojení do našeho nového systému je zatím dobrovolné. Zároveň s jeho lednovým spuštěním však dojde ke snížení četnosti svozu odpadových nádob na směsný komunální odpad z jednou za týden na jednou za čtrnáct dní. Chystáme také odebrání velkoobjemových kontejnerů na papír a plast z místních částí a oblastí se zástavbou rodinných domů ve městě," uvedla místostarostka Zdislava Odstrčilová (KDU-ČSL).

Město platí ročně za svoz a likvidaci komunálního odpadu asi 24 milionů korun a částka postupně roste. "Pokud nechceme zvyšovat roční poplatek 500 korun na osobu za svoz odpadu ve městě, nezbývá nám, než důsledněji třídit. Ze zkušeností měst, která podobný systém separace zavedla, víme, že došlo k výraznému nárůstu tříděného odpadu na úkor toho komunálního, který draze vyvážíme na skládku do Životic u Nového Jičína," uvedla Odstrčilová.

Lidé mohou již nyní žádat o přidělení nádob ke svým domům. "Jednat se bude o nádobu o objemu 240 litrů na bioodpad a dvojici nádob o objemu 120 litrů na papír a plast. Bioodpad bude v letním období od 1. dubna do 31. října svážen jednou týdně a v zimním od 1. listopadu do 31. března jednou za čtrnáct dní. Plasty a papír bude svozové vozidlo vyvážet jednou za měsíc," uvedl Michal Lysák, který ve městě odpovídá za odpadové hospodářství. Lidé si budou moci vybrat, jakou kombinaci nádob zvolí. Registrační formulář je na stránkách města.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů