Pátek, 29. března 2024

Česká republika řeší nejistotu ohledně jádra a sází na zvyšování energetické efektivity

Česká republika řeší nejistotu ohledně jádra a sází na zvyšování energetické efektivity

Světová energetická rada zveřejnila nové vydání svého každoročního průzkumu World Energy Issues Monitor, který obsahuje hodnocení energetického prostředí v 58 zemích světa. Z pohledu české energetiky označuje za klíčové téma, jež zároveň vyvolává nejvíce nejistot, možnost výstavby nových jaderných bloků a ústup od spalování uhlí. Dále respondentům nedá spát možný růst energetické závislosti na Rusku, nepředvídatelný vývoj světových cen komodit a nesoudržnost energetické politiky EU. Pozitivně naopak vnímají snahu státu více podporovat investice do zvyšování energetické účinnosti, vzdělávání a kvality života ve městech při zachování důrazu na ochranu životního prostředí.

,,Spolupracujeme se Světovou energetickou radou a vloni na podzim jsme jí zprostředkovali kontakt s předními českými odborníky na energetiku, kteří se do průzkumu zapojili. Jejich názory se tak promítly také do výčtu celosvětových energetických témat, nejistot a priorit. Mezi těmi dominují investice do obnovitelných zdrojů, zvyšování energetické účinnosti a rozvoje LNG. Důraz je rovněž kladen na regionální integraci jako na žádoucí prostředek vedoucí ke zvýšení energetické bezpečnosti," řekl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Průzkum World Energy Issues Monitor pomáhá už od roku 2009 definovat světovou energetickou agendu a její vývoj v čase. Poskytuje náhled toho, co nedá spát energetickým expertům, ministrům a šéfům firem. Představuje základní nástroj pro pochopení komplexního a nejistého prostředí, ve kterém musí energetičtí lídři fungovat. Více na www.worldenergy.org.

Světová energetická rada vznikla v roce 1923 v Londýně a je akreditovaná OSN jako celosvětový energetický orgán. Jde o největší celosvětovou organizaci, která sdružuje více než 3000 členských organizací z více než 90 zemí, jež reprezentují celé energické spektrum. Mezi jejími členy můžeme nalézt nejen vlády, ale také soukromé a státní firmy, akademické organizace, nevládní organizace a další zainteresované objekty v energetice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů