Pátek, 29. března 2024

Evropa má Plán pro dosažení oběhového hospodářství. Množství zbytkového směsného odpadu má klesnout na polovinu

Evropa má Plán pro dosažení oběhového hospodářství. Množství zbytkového směsného odpadu má klesnout na polovinu

Evropská komise minulý týden představila plán na snížení spotřeby přírodních surovin v EU: Akční plán pro oběhové hospodářství [1]. Ten byl schválen jako součást tzv. Evropské zelené dohody a navrhuje stanovit cíle pro "snížení celkového množství a vlivů spotřeby surovin".


V Akčním plánu se Evropská komise zavazuje:

  • Do roku 2022 navrhnout nová opatření pro zvýšení udržitelnosti výrobků a služeb. Tedy nové zákony, prodlužující životnost výrobků, omezení předčasného zastarávání, proti výrobkům na jedno použití, o zákazu ničení neprodaného zboží a podobně.
  • Stanovit cíle pro snižování množství odpadů (pro konkrétní druhy odpadů a pro celkovou produkci odpadů) a snížit tak do roku 2030 produkci zbytkového směsného komunálního odpadu na polovinu.
  • V nových směrnicích přenést finanční zodpovědnost za sběr a recyklaci na výrobce.
  • Navrhnout vyšší zdanění pro nerecyklovatelné plastové obaly.
  • Novou legislativou zlepšit podmínky pro používání opakovaně použitelných obalů, nádobí a příborů.
  • Zahájit diskuse o budoucí mezinárodní dohodě o správě přírodních zdrojů.

Evropská komise představuje Akční plán pro oběhové hospodářství v době, kdy se v českém Parlamentu projednává návrh nového zákona o odpadech, který však ambici na snížení množství odpadů a zastavení plýtvání přírodními zdroji nemá. Dnes představený Akční plán však ukazuje, že hlavním cílem EU bude snížit produkci zbytkových směsných komunálních odpadů podporou předcházení vzniku odpadů a zavedením lepších recyklačních služeb (kdy se odpady nejen třídí, ale také skutečně recyklují).

Hnutí DUHA je proto přesvědčeno, že zákon o odpadech by neměl odsouvat konec skládkování z roku 2024 na rok 2030, už v roce 2024 je možné ukončit skládkování recyklovatelných a biologicky rozložitelných odpadů. V návrhu zákona by mělo zůstat rozumné a nutné zvýšení poplatků za skládkování, doplněné slevou pro dobře třídící obce. Do cílů pro třídění odpadů by mělo být započítáno domácí kompostování a mulčování. Velmi brzy však musí ministr životního prostředí Richard Brabec přijít s návrhem, který zajistí nejen třídění odpadů, ale také skutečnou recyklaci a předcházení vzniku odpadů.

Ivo Kropáček, expert na odpady Hnutí DUHA, k tomu řekl:
"Evropská unie schválila plán, jak se stát skutečně oběhovým hospodářstvím. Navrhne ještě více omezit výrobky na jedno použití. Bude tlačit na lepší kvalitu výrobků, delší záruční doby i lepší servis zákazníkům v oblasti oprav. Náklady na sběr, třídění a recyklaci by měly být dle Komise přesunuty na výrobce. Cílem je do konce desetiletí snížit množství zbytkového směsného komunálního odpadu na polovinu. Právě projednávaný zákon o odpadech by měl tuto evropskou politiku reflektovat a podpořit třídění a a skutečnou recyklaci odpadů, místo zbytečného odsouvání zákazu skládkování recyklovatelných a kompostovatelných odpadů."


Poznámky:
[1] https://ec.europa.eu/environment/circular-economy/index_en.htm

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů