Čtvrtek, 28. března 2024

Šaty z odpadu - na Miss Eco International s nimi bude soutěžit Češka Amálie Foltýnová

Šaty z odpadu - na Miss Eco International s nimi bude soutěžit Češka Amálie Foltýnová

Plastové láhve, bublinkové fólie, pestrobarevné igelity a další odpad se dennodenně hromadí na skládkách po celém světě. To, co by jiní vyhodili, Věra Hošková schovává a znovu využívá. Teď se soustředí na výrobu takzvaných Rekošatů ušitých z odpadu. Šaty z malé dílny na Moravě si už 17. března převezme Amálie Foltýnová, která bude Českou republiku reprezentovat na Miss Eco International v Egyptě. Samotné šaty budou mít i svou vlastní soutěž. Výsledky porota vyhlásí 10. dubna.

Nejlepší odpad je ten, který nevznikne

Namísto známé recyklace se v Redekoraci Věry Hoškové zaměřují na upcyklaci, která zefektivňuje nakládání s odpadem. ,,V Redekoraci se zaměřujeme na jiný proces zpracování a tím je remake a reuse. Při recyklaci změníte kompletně materiálovou strukturu pomocí technologií a energie. Při tomto procesu ale často dochází ke ztrátě kvality surovin a mnoho materiálů navíc nelze jednoduše recyklovat. Spoustu takových věcí lze ale upcyklovat - tedy přeměnit je na věci jiného využití, aniž byste změnili strukturu materiálu," popisuje Věra.

Když s projektem Redekorace v roce 2018 Věra Hošková začínala, její pozornost se soustředila hlavně na množství vyprodukovaného odpadu z nejrůznějších eventů. ,,Použité materiály a rekvizity z jedné akce jsem předělávala pro účely akce jiné. Později jsem dostala první poptávku vyrobit dekorace na event přímo z odpadu klienta," popisuje Věra začátky svého podnikání. Teď už pořádá o upcyklaci workshopy, vyrábí z odpadu dekorace na eventy, reklamní předměty anebo šaty.

Výroba Rekošatů

Šaty, které se vyrábí v malé dílně Věry Hoškové jsou ze 100 % složeny z odpadu nebo kazového materiálu, který je nejprve potřeba důkladně očistit a opracovat. Jejich výroba proto není nic lehkého. ,,Potřebujeme speciální průmyslový stroj, dobré jehly a spoustu trpělivosti při vymýšlení funkčních postupů. Jsou to hodiny a hodiny práce," vysvětluje Věra, která si zakládá na tom, aby byly šaty navíc pohodlné a dobře vypadaly.

Teď se v dílně připravují šaty pro Amálii Foltýnovou, která s nimi bude soutěžit jako první Češka v historii na Miss Eco International - akci zaměřenou na ekologický přístup k cestování a módnímu průmyslu, který se řadí mezi jedny z největších znečišťovatelů životního prostředí.

Módní průmysl a jeho zátěž pro životní prostředí

Podrobná zpráva Pulse of Fashion Industry z roku 2017 odhaduje, že v roce 2015 textilní a oděvní průmysl spotřeboval 79 miliard krychlových metrů vody, vyprodukoval 1 715 milionů tun emisí CO2 a 92 milionů tun odpadu. Odhaduje také, že do roku 2030 by se podle očekávaného scénáře tento počet měl zvýšit alespoň o 50 %.

K enormní zátěži pro životní prostředí přispívá také to, že lidé nakupují oblečení čím dál tím více. Evropská agentura pro životní prostředí odhaduje, že množství oblečení zakoupeného v Evropské Unii na osobu se mezi lety 1996 a 2012 zvýšilo o 40 %, což bylo způsobeno poklesem cen a zvýšenou rychlostí, s jakou se móda dodává spotřebitelům. Více než 30 % tohoto oblečení navíc lidé nosí méně než jeden rok a k opětovnému použití nebo recyklaci se ho shromažďuje méně než polovina. Pouze z 1 % oblečení se vyrobí oděvy nové. Údaje vyplývají ze studie Evropského Parlamentu, Dopad textilního a oděvního průmyslu na životní prostředí, z ledna 2019.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů