Čtvrtek, 25. dubna 2024

EFG Rapotín BPS dodává jako první v ČR certifikovaný biometan s neutrální uhlíkovou stopou a úsporou emisí

EFG Rapotín BPS dodává jako první v ČR certifikovaný biometan s neutrální uhlíkovou stopou a úsporou emisí

Odpadová bioplynová stanice v Rapotíně jako první v České republice vtláčí biometan vyrobený z biologicky rozložitelného odpadu do distribuční plynárenské soustavy. EFG Rapotín BPS splnila všechny požadavky certifikačního auditu ověření nízké produkce skleníkových plynů při výrobě a použití biopaliv. Vyrobený biometan má neutrální uhlíkovou stopu a 88% úsporu emisí oproti fosilním palivům. Audit a vydání certifikátu provedla společnost TÜV SÜD Czech. EFG Rapotín BPS patří do Investiční skupiny Energy financial group (EFG).

,,Loňský rok jsme certifikaci udržitelnosti ISCC EU získali pro výrobu elektrické energie a tepla, letos jsme získali certifikát i pro náš biometan. Vysoké procento úspory emisí je dosaženo zejména zhodnocením dvojího přínosu zpracování biologicky rozložitelných odpadů. Životní prostředí není zasaženo těžbou a přepravou energetických surovin, to je první pozitivum, a za druhé není zasaženo ani únikem skleníkových plynů ze skládek či jiných odpadových koncových zařízení," uvádí Tomáš Voltr, výkonný ředitel a předseda představenstva EFG a dodává: ,,I přes striktní nařízení vlády v souvislosti s pandemií Covid-19 není chod naší bioplynové stanice nijak omezen. V současné chvíli vedle standardního provozu probíhají také přípravné kroky na spuštění tzv. druhé fáze výroby biometanu."

Certifikace udržitelnosti ISCC EU potvrzuje skutečnost, že bioplyn je vyráběn s vysokou úsporou emisí, protože pochází výhradně z biologicky rozložitelných odpadů (BRO) bez přidávání cíleně pěstované biomasy. Poté je část bioplynu využita k výrobě biometanu, tzv. zeleného zemního plynu. Díky jeho srovnatelným vlastnostem se zemním plynem je následně vtláčen do plynárenské distribuční soustavy spravované společností GasNet.

Foto: V EFG Rapotín BPS se biometan vyrábí pomocí technologie membránové separace

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů