Pátek, 19. dubna 2024

ČZU se zapojí do programu pro zadržení vody v krajině

ČZU se zapojí do programu pro zadržení vody v krajině

Do vývoje souboru postupů TEACHER-CE pro prevenci rizik spjatých s vodou, ale i přípravu opatření pro zadržování vody v krajině, se zapojili vědci z Fakulty dřevařské České zemědělské univerzity (FLD ČZU). Na dvouletém projektu spolupracuje osm evropských zemí. V dnešní tiskové zprávě to oznámila mluvčí ČZU Karla Mráčková.

TEACHER-CE navazuje na několik již ukončených projektů zaměřených na podobná témata. Podle hlavního řešitele za FLD Milana Lstibůrka mají dát čeští vědci výsledkům z již vytvořené platformy ucelenou podobu. "Bude se to posouvat a propojovat v úrovni krajiny. Plánujeme případové studie v Podyjí. Zaměříme se na různé parametry krajiny v oblasti hydrologie - tedy vod. Ale také třeba ohledně genofondu lesních dřevin," řekl Lstibůrek ČTK.

Vědec doplnil, že konečným cílem má být maximání podpora využití vhodných nástrojů za účelem přizpůsobení se klimatickým změnám. Poznatky vědců pomohou při plánování protipovodňových opatření či postupů v období sucha.

Podle manažera projektu Adama Kupery pak bude soubor postupů testován v celkem devíti pilotních akcí v různých státech. Na projektu spolupracují také zástupci obcí, měst, podniků, ministerstev, nevládních organizací a dalších institucí.

Koordinátorem projektu je Univerzita v Lublani. Vedle Česka a Slovinska se na něm podílí také Slovensko, Německo, Rakousko, Polsko, Itálie a Maďarsko. Projekt je spolufinancovaný z programu Interreg CENTRAL EUROPE.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů