Pátek, 19. dubna 2024

Česko našlo šampiona, který míří do evropského finále soutěže PowerUp! Challenge

Česko našlo šampiona, který míří do evropského finále soutěže PowerUp! Challenge

Česko vybralo svého startupového šampiona, který bude naši zemi reprezentovat na evropském finále soutěže PowerUp! Challenge. Stal se jím Pocket Virtuality, který zároveň s postupem do červnového Grand Final získal také prestižní titul InnoEnergy Startup roku. V Grand Final, které je plánované na 3. června, se Pocket Virtuality utká s vítěznými startupy národních kol z dalších 23 evropských zemí. Úplný vítěz si odnese výhru 50 tisíc eur, možnost investic ve výši jednotek milionů eur a samozřejmě titul evropské jedničky. PowerUp! Challenge je mezinárodní startupová soutěž, která se koná pod záštitou InnoEnergy a nabízí možnost stát se dalším jednorožcem v portfoliu organizace.

Soutěž PowerUp! Challenge je otevřena pro inovátory v oblasti energie, chytrých technologií a mobility. Cílem je najít ty nejlepší startupy, scale-upy a malé a střední podniky, které přináší revoluci v těchto oblastech a jsou schopny přispět k udržitelnému rozvoji. Finanční odměna, kterou úspěšné startupy získají, je pouze pomyslnou špičkou ledovce. Soutěž firmám otevírá přístup k mentoringu od těch nejlepších lidí v oboru, nabízí rozšíření sítě kontaktů a v neposlední řadě může pomoci se ziskem peněz od venture kapitálových fondů, angel investorů a nebo samotného InnoEnergy.

Letos získal šanci na prvenství v soutěži český startup Pocket Virtuality, který uspěl v celonárodním klání konaném 19. května. Společnost vyvýjí technologii augmentované a virtuální reality, která se specializuje na vzdálenou komunikaci v reálném čase. Především v oblastech inženýrství, medicíny a chytrých měst. Pracovník na místě se díky této technologii může spojit s externím expertem, který vidí virtuální reprezentaci prostředí a může na dálku plnohodnotně asistovat. Více najdete na webových stránkách Pocket Virtuality.

,,Jsme hrdí, že jsme zvítězili v českém kole a bude ČR reprezentovat ve finále pro CEE region. Průběh soutěže byl samozřejmě ovlivněn dobře známou celosvětovou situací, tak se k tomu také musí přistupovat, a transformace z fyzických akcí do online prostoru se, myslím si, nakonec povedla, byť se to neobešla bez komplikací. Před startem soutěže jsme moc nevěděli, co od toho konkrétně očekávat. Jako hlavní use case naší platformy sice uvádíme použití v elektrárnách, jedná se však o obecný systém s širokými možnostmi využití. Další ve finále prezentovaná řešení měla s energetikou jasnější a přímější spojitost. Všechna byla, mimochodem, velmi zajímavá a budeme se zájmem sledovat, jak se bude jejich byznysu dále dařit. Možná také zmíněná jistá odlišnost napomohla našemu vítězství, kterého si velmi vážíme. Věříme, že ani na mezinárodní scéně se naše unikátní platforma neztratí, budeme naši zemi dobře reprezentovat a PowerUp! Challenge pomůže v dalším rozvoji našeho podnikání a hledání nových partnerů," uvádí Lucie Brešová, COO Pocket Virtuality.

Startup vyhrál v konkurenci sedmi dalších úspěšných českých projektů: Ibatt.energy, BatteryCheck, ENMON Technologies, UptimAI, Topíte.cz, Skymaps.cz a Mileus. Tito finalisté vzešli z desítek podaných přihlášek. O nejlepším z nejlepších nakonec rozhodla odborná porota složená z expertů startupového světa, a celá soutěž proběhla poměrně netradičně prostřednictvím videokonference. Pořadatelé se tak rozhodli reagovat na aktuální pandemickou situaci.

Pandemie pokrok nezastaví

V duchu videokonference se nakonec ponese nejspíše i samotné evropské Grand Final, které se mělo původně odehrát v polském Krakově. Zatím to však vypadá, že se bude přesouvat do online prostředí, protože situace cestování mimo hranice vlastních zemí nepřeje. Nejaktuálnější informace najdete stránkách PowerUp! Challenge.

"Pandemie mnoho věcí na světě zpomalila, ale život jde dál a s ním i inovátoři, jejichž práce a nasazení je možná v aktuální situaci zapotřebí více než kdy dřív. Proto jsem rád, že soutěže jako je PowerUp! Challenge dokázaly najít cestu, jak ve svých aktivitách pokračovat navzdory ztíženým podmínkám mobility v rámci Evropy. Jsem přesvědčený, že Pocket Virtuality bude pro ostatní evropské startupy v soutěži skutečně důstojným a nebezpečným soupeřem. Výhra je na dosah," říká Jan Kubalík, CEO DEX Innovation Centre.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů