Pátek, 19. dubna 2024

Firma ETW spouští systém pro recyklaci zemědělských plastů

Firma ETW spouští systém pro recyklaci zemědělských plastů

Nelahozevská firma ETW spouští systém pro recyklaci zemědělských plastů. Z materiálu nechá vyrobit hlavně nákupní tašky nebo pytle na odpadky. Rozvoj společnosti zaměřený na udržitelné životní prostředí podpoří investice přes deset milionů korun od poradenské a finanční společnosti SFG Holding, které nyní patří v ETW majoritní podíl. ČTK o tom za SFG Holding informoval Jan Husták.

Zemědělské plasty - fólie, bývají pro běžnou recyklaci příliš znečištěné, často končí na skládkách nebo ve spalovnách. "Díky nové filtrační technologii, která umí znečištěné fólie až šestkrát vyčistit, budeme schopni recyklovat maximum fólií, s minimem odpadu a s nejvyšší možnou kvalitou výsledného regranulátu," uvedl ředitel ETW Tomáš Louda.

Společnost tak bude moci vyrobit až 6000 tun regranulátu ročně. Je to zhruba pětina celkového objemu tohoto odpadu v ČR. Regranulát pak lze použít k výrobě nákupních tašek, odpadkových pytlů, fólií pro stavebnictví nebo k výrobě závlahového potrubí. Společnost jej bude prodávat výrobním závodům.

ETW také pracuje na vybudování systému zpětného odběru, kdy od firem na trhu odebere znečištěné fólie, ty zpracuje a firmám vrátí odpadkové pytle ze stoprocentního recyklátu.

"Urychlit recyklaci můžeme všichni tím, že budeme vyžadovat od obchodníků stoprocentně recyklované igelitové tašky, které jsou výrazně šetrnější než třeba tašky papírové, dají se používat opakovaně a lze je recyklovat skrze systém žlutých kontejnerů. Toto pochopili už třeba v Německu nebo Polsku, u nás jsme v recyklaci výrazně pozadu," uvedl Louda.

Roční obrat společnosti dosud činil kolem sedmi milionů korun, podle výhledu by ETW chtěla v příštích letech obrat zdesetinásobit. Bratři Loudové, Tomáš a Petr, se před založením společnosti ETW profesionálně věnovali americkému fotbalu, mimo jiné reprezentovali ČR na mistrovství Evropy v Itálii. Tomáš Louda byl prvním českým hráčem, který byl zvolen v roce 2012 do širší soupisky světového výběru na Floridě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů