Čtvrtek, 28. března 2024

MŽP a Česká geologická služba se podílely na vzniku prvního globálního geoparku UNESCO ve Střední Americe

MŽP a Česká geologická služba se podílely na vzniku prvního globálního geoparku UNESCO ve Střední Americe

Kaňon řeky Rio Coco v Nikaragui, jehož přírodní a kulturní dědictví objevila Česká geologická služba, byl dnes jako první ve Střední Americe vyhlášen globálním geoparkem UNESCO. Jeho globální význam potvrdilo 209. zasedání Výkonné rady UNESCO v Paříži. Na vzniku geoparku se významným způsobem podílelo Ministerstvo životního prostředí a Česká geologická služba.

Před 15 lety prováděli pracovníci České geologické služby výzkum geologického nebezpečí a zranitelnosti v rámci projektu zahraniční rozvojové pomoci ČR. Při něm objevili geologicky cenné a významné území - kaňon řeky Rio Coco. Na základě návrhu, který v roce 2006 předložila předsedkyně Rady národních geoparků ČR a členka Rady globálních geoparků UNESCO Martina Pásková, zástupci místních a domorodých komunit projevili zájem vytvořit ve zmíněné oblasti geopark a pokusit se o vstup do Sítě globálních geoparků UNESCO.

,,Příprava geoparku Rio Coco trvala v podstatě 15 let a je místním obyvatelstvem vnímána jako velká šance pro ochranu místního přírodního i kulturního dědictví, rozvoj geoturismu a ekologického zemědělství, podporu uměleckých řemesel a zejména kultury místních a domorodých obyvatel. Středem geoparku je kaňon řeky Coco, domorodými obyvateli nazývaný Namacambre, který řeka Rio Coco vyhloubila v třetihorních vulkanických horninách miocenního stáří, zvaných ignimbrity, a kvarterních sedimentech mohutný kaňon. Po tom, co byl kaňon identifikován českými geology a stal se tak známým fenoménem, byl na konci roku 2006 vyhlášen jako Přírodní památka nikaragujskou vládou," vysvětluje předsedkyně Pásková.

,,Jsem hrdý na tým našich geologů, kteří v rámci dlouholetého výzkumu pod vedením RNDr. Petra Hradeckého přispěli vytvořením podkladů pro geologickou část nominačního dokumentu a interpretaci místních geologických lokalit zásadním způsobem ke vzniku prvního globálního geoparku UNESCO ve Střední Americe - Geoparku Rio Coco," říká Zdeněk Venera, ředitel České geologické služby.

,,Příprava geoparku měla od začátku velkou podporu u nikaragujských národních institucí jako Ministerstvo životního prostředí (MARENA), Asociace nikaragujských měst a obcí (AMUNIC), Institut teritoriálních studií (INETER) či národní turistická organizace (INTUR). Tuto institucionální podporu však bylo třeba dvakrát oživovat, neboť docházelo ke změně politického uspořádání v zemi a souvisejícím personálním změnám v těchto institucích. Představitelé místních samospráv a domorodí obyvatelé sice byli ve svém úsilí konzistentní, potřebovali však dlouhodobou odbornou a motivační podporu," dodává Martina Pásková.

,,Nikaragua je jednou z nejchudších zemí Latinské Ameriky a severozápadní region hraničící s Hondurasem je nejchudším v Nikaragui. Poslání geoparku UNESCO je v souladu s cíli udržitelného rozvoje OSN i rozvojové pomoci - podpora ochrany přírodních zdrojů, místního dědictví i práv domorodých komunit a já jsem šťasten, že jsme mohli přispět k péči o životní prostředí a pěstování vztahu k přírodě i v regionech s takto těžkými životními podmínkami," konstatuje ministr Brabec.

Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Rady národních geoparků a ve spolupráci s dalšími ministerstvy (především ministerstvo pro místí rozvoj a ministerstvo kultury) a příslušnými institucemi (zejména Česká geologická služba, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa jeskyní ČR, Národní památkový ústav a Česká komise pro UNESCO), usiluje o vytváření příznivých podmínek pro vznik a rozvoj geoparků v České republice.

Více na: www.mzp.cz/cz/geoparky a www.geology.cz/narodnigeoparky.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů