Sobota, 20. dubna 2024

Ekologické produkty mohou být levnější než ty běžné

Ekologické produkty mohou být levnější než ty běžné

U mnoha lidí stále přetrvává mýtus toho, že ekologické produkty a zboží je dražší než to klasické. Možná za to mohou různé organické a bio potraviny, které jsou skutečně dražší než běžné alternativy ze supermarketů, ale tak to rozhodně neplatí u všech ekologických produktů. Naoupka, ekologické produkty mohou být často mnohem levnější než ty běžné, zde pro vás máme hned několik příkladů.

Ekologická drogerie za přijatelné ceny

Ekologické kosmetika je čím dál tím více populární a to nejen proto, že tyto produkty nezatěžují přírodu, ale i proto, že jejich cena není nijak závratná a v některých případech je i nižší než u klasických neekoligických alternativ. Například eshop Econea.cz, který se na prodej ekologické drogerie zaměřuje, je mezi českými zákazníky čím dál více populární a zároveň do své nabídky zařazuje čím dál tím více druhů zboží. V eshopu Econea.cz můžete také ušetřit i díky slevovým kuponům a různým slevovým akcím. Mnohem více se však stále prodá v klasických kamenných obchodech a těch, které se na ekologickou drogerii zaměřují je čím dál tím více. Dokonce i do tradičních řetězců drogérií začínají eko produkty čím dál více pronikat.

Zbavte se jednorázových produktů

Pokud se zbavíte jednorázových produktů, můžete během chvilky výrazně ušetřit. Příkladem jednorázových produktů mohou být brčka do pití, ty lze nahradit jejich skleněnou variantou, která je sice z počátku dražší, ale je hezčí a během několika měsíců se vám počáteční investice v řádu několika málo desítek korun vrátí. Podobným příkladem mohou být plátěné nákupní tašky, které vydrží mnohem déle než plastové alternativy a jejich pořizovací cena se vám vrátí co nevidět.

Tip: V Globusu lze zakoupit plátěné tašky za 39 Kč, tyto tašky jsou mnohem větší než plastové alternativy a rovněž poměrně robustní.

Příkladů, kdy lze na využívání trvalejších produktů ušetřit můžeme najít celou řadu, ať už to jsou opakovaně využitelné sáčky (např. v IKEA či Globus), sklenice na uchovávání potravin nebo zařízení na principu SodaStream.

Káva jako hnojivo

Máte doma bylinkovou zahrádku nebo jakékoliv jiné rostliny o které se musíte starat? Pak je mnohem levnější (a lepší) variantou než využití chemických hnojidel zkusit zpotřebovat lógr, tedy již jednou využitou kávu. Lógr můžete využít ze své moka konvičky, zbytky z tzv. "turecké kávy" nebo i z pákových kávovarů.

Tip: Některé kavárny (a dokonce i kavárenské řetězce, jako je Costa) nabízejí zdarma lógr svým zákazníkům právě jako skvělé hnojidlo. Pokud tedy máte větší spotřebu lógru než kávy, můžete využít i tuto možnost.

Ekologie je trendem i ve stravování

I fastfoodové řetězce nebo klasická bistra se čím dál tím více orientují na ekologii a udržitelnost. Častěji se tak setkáte s možností nechat si v kavárně naplnit vlastní plastový hrnek na kávu, dostanete papírová či slaměná brčka nebo je kladen větší důraz na papírové sáčky a balení jídla.

Řeč nemusí být jen o bistrech a restauracích, dokonce i velké značky a produkty, které si můžete běžně zakoupit v supermarketech se proměňují do více ekologických variant. Příkladem za všechny z poslední doby může být oznámení, že slavná značky whisky, Johnnie Walker, bude své láhve prodávat v papírové verzi.

Zdroj obrázku: PopTika / Shutterstock.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů