Čtvrtek, 25. dubna 2024

Příbor dá odpadu novou šanci: nebude jen ve větším odpad třídit, ale bude jej vracet do oběhu

Příbor dá odpadu novou šanci: nebude jen ve větším odpad třídit, ale bude jej vracet do oběhu

Příbor se posouvá v nakládání s odpadem o stupeň výš. Nejen že navyšuje kapacitu pro jeho třídění na sběrném dvoře, ale umožní jeho znovuvyužití v místních domácnostech a organizacích. Re-use centrum bude ve městě novinkou, stejně jako sběrný dvůr s dostatečnou kapacitou. Obojí se začalo stavět v lokalitě Točna. Příbor se tak zařadí mezi desítky měst v ČR, která snižují množství odpadu tím, že mu dávají druhou šanci.

Re-use centra jsou místa, kam občané mohou odevzdat věci, které již nepotřebují, ale které zároveň ještě mohou posloužit někomu jinému. Legislativně se tak liší od sběrných dvorů, kam patří pouze odpad. V Příboře se začalo takové centrum budovat v květnu 2020 jako součást nového sběrného dvora v lokalitě Točna. Obyvatelé Příbora tam budou moci odkládat věci, které jsou stále funkční, avšak pro své majitele již nemají užitek. Tyto věci pak budou v centru k dispozici k odběru lidem z širokého okolí. V rámci re-use centra bude rovněž zřízena malá dílna, která umožní pracovníkům RE-USE centra dělat drobné opravy dovezených věcí. Věci si zde budou moci lidé vzít zdarma nebo za drobný poplatek, který bude sloužit k úhradě základních nákladů na provoz. Zájem město předpokládá zejména u obyvatel města Příbora, charitativních organizací, divadelních či jiných spolků (turistických či sportovních).

Znovupoužívání věcí je pro snižování množství odpadu zásadnější, než jeho redukování nebo recyklace, která celkové množství produkovaného odpadu nesnižuje vůbec. Předpokládaná kapacita příborského re-use centra je 75,1 t/rok. O tolik by se mohlo vyvážet ročně z Příbora méně odpadu. Příbor se tak zařadí mezi další města v ČR, kde již re-use centra fungují, jako je Brno, Zábřeh na Moravě, Chrudim nebo Heřmanův Městec.

Nový sběrný dvůr, kterého bude re-use centrum součástí, má navíc zajistit navýšení kapacity třídění odpadů na 2455 tun/rok ze současných 1000 tun. Třídit se tam bude 37 druhů odpadů, z toho 12 nebezpečných. Vyřeší se tak nedostatečná kapacita současného sběrného dvora zřízeného provizorně z provozního zázemí technických služeb.

Stavba sběrného dvora a re-use centra je v běhu a měla by být ukončena v prvním pololetí roku 2021. Stavební práce a vybavení dvora i centra je financováno z fondů Evropské unie, Operačního programu životního prostředí.

Radka Filipíková
Zdroj: https://www.pribor.eu/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů