Pátek, 19. dubna 2024

Vláda schválila zahájení přípravy záměru přivaděče k posílení vodních zdrojů v povodí Horní Moravy vodou z povodí Odry

Vláda schválila zahájení přípravy záměru přivaděče k posílení vodních zdrojů v povodí Horní Moravy vodou z povodí Odry

Posílit vodní zdroje v povodí Horní Moravy, kde jsou oblasti trpící nedostatkem vody, a to zdroji z povodí Odry, plánuje Ministerstvo zemědělství. Suché roky v uplynulých pěti letech vedly veřejnost v regionu k požadavku zvýšit zabezpečení dodávek vody. Návrh Ministerstva na stavbu přivaděče surové vody z Moravice včera schválila vláda.

,,V letech 2015 až 2020 se řada lokalit v povodí Moravy, zejména oblast Hornomoravského úvalu, tedy Olomoucko, Přerovsko a Haná, potýkala s nedostatkem vodních zdrojů pro průmysl, zemědělství a pro výrobu pitné vody. Obyvatelé v těchto oblastech přišli s požadavkem na zvýšení zabezpečení dodávek vody. V návaznosti na Koncepci ochrany před následky sucha pro území ČR jsme proto iniciovali tento návrh kvůli posílení vodních zdrojů v povodí Horní Moravy," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Vodu bude přivaděč odebírat z prostoru existující kaskády vodních děl Slezská Harta - Kružberk na řece Moravici a optimalizace technického řešení bude součástí investičního záměru. Nadlepšovací účinek nádrže Slezská Harta činí 4,57 m3/s a v současné době včetně zahrnutí očekávané klimatické změny a očekávaného nárůstu odběrů s rezervou pro potenciální budoucí odběratele ve vlastním povodí Odry je využito 3,5 m3/s. To znamená, že 1 m3/s pro deficitní oblasti v částech povodí Horní Moravy přilehlých k území povodí Odry je k dispozici. Trasa přivaděče by mohla volně kopírovat směr tamní silnice I/46 od Bílčice přes Moravský Beroun a Šternberk do Olomouce.

Vláda uložila ministru zemědělství zajistit zpracování investičního záměru do úhrnné výše
2 miliony korun, a to z vlastních zdrojů s. p. Povodí Odry.

Investiční záměr má být hotový do konce června 2021, do konce září téhož roku by pak měl ministr zemědělství vládě předložit návrh časového harmonogramu a plán na zajištění peněz na dokončení přípravných prací.

Zdroj: MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů