Pátek, 29. března 2024

Opavská radnice připravila likvidaci jmelí na stromech

Opavská radnice připravila likvidaci jmelí na stromech

Opavská radnice přichystala likvidaci jmelí. Odborníci na dřeviny postupně od tohoto měsíce ošetří okolo 500 stromů, přibližně 100 dalších budou muset pokácet. ČTK to dnes řekla Anna Sotolářová z tiskového oddělení magistrátu. Celkem chce město do boje s touto parazitickou rostlinou investovat více než šest milionů korun.

Jmelí, kvůli kterému dřeviny ve velkém chřadnou, stromy ve větší míře napadá v posledních letech. Odumřelé stromy nebo jejich uschlé větve pak mohou být i nebezpečné. Napadá často lípy, jabloně, vrby, javory, hlohy, borovice nebo jedle. Napadených druhů dřevin ale přibývá, a jmelí tak napadá například i ořešáky, jilmy či hrušně.

"Už začalo kácení a ošetření dřevin v osmi lokalitách města. Největší objem prací bude uskutečněn v prostoru Městských sadů, kde bude káceno 83 stromů a ošetřeno 198 kusů," řekla. Jmelí se bude likvidovat i v okolí kostela svatého Petra a Pavla v Jaktaři nebo kolem ulic Hradecká a Olomoucká.

Práce potrvají do února příštího roku. Celkem jde o 506 stromů. Z nich 115 je napadeno natolik, že budou muset být pokáceny. Primátor Tomáš Navrátil (ANO) už dříve ČTK řekl, že se počítá i s náhradní výsadbou. "Místo každého vykáceného stromu bude na jeho místě vysazen nový," uvedl.

Některá města v kraji investují ročně do likvidace jmelí až desetitisíce korun. Parazitickou rostlinu, kterou rozšiřují zejména ptáci, se v regionu nedaří zastavit a podobně jako u kůrovce se hovoří o kalamitním stavu. Kraj proto předloni v červnu navrhl změnu zákona, kterou chce bojovat proti jmelí a dalším škůdcům na dřevinách.

Kraj požaduje, aby vlastníkům dřevin bylo možné ze zákona nařídit zásah proti těmto škůdcům. Majitelé pozemků s napadenými stromy nebo keři by museli respektovat pokyny k ošetření napadené dřeviny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů