Neděle, 28. dubna 2024

14. červenec - Den povědomí o žralocích

Žraloky, obávané a respektované, ale přitom krutě lovené, vidíme obvykle jako nelítostné predátory. Ve skutečnosti je v důsledku lidské činnosti několik druhů žraloků ohroženo vyhynutím. Přitom jsou žraloci klíčovými aktéry mořského ekosystému, kteří pomáhají udržovat rovnováhu. Z tohoto důvodu se každý rok 14. července slaví Den povědomí o žralocích.

14. červenec - Den povědomí o žralocích

Žádný jiný druh ze zvířecí říše nehrál v tolika hollywoodských filmech, jako například žraloci (přesněji více než 180). Od Čelistí po Megalodona a Sharkonado, většina z nich zobrazuje žraloky jako brutální stvoření. V posledních desetiletích jsou to však lidé, kteří zahnali žraloky do kouta a vystavili je hrozbě vyhynutí.

Nadměrný rybolov, odstraňování žraločích ploutví a vedlejší úlovky jsou zodpovědné za zabití více než 100 milionů žraloků ročně. Alarmující číslo, zvláště vezmeme-li v úvahu, že některé druhy žraloků mají pomalý reprodukční cyklus a trvá velmi dlouho, než se zotaví. Podle Červeného seznamu IUCN je více než 300 druhů žraloků a rejnoků klasifikováno jako ohrožené, včetně slavného bílého žraloka, žraloka velrybího a kladivouna.
Z tohoto důvodu zve Friend of the Sea v letošním Dni uvědomění si žraloků všechny, aby se připojili k úsilí o jejich ochranu, a to počínaje uvedením faktů na pravou míru.
ROZMANITÉ A NEPOHRADITELNÉ
V oceánu žije více než 500 druhů žraloků. Jsou ve všech velikostech a barvách. Například velký bílý žralok může dosáhnout délky až 6 metrů. Polovina všech druhů žraloků však měří méně než jeden metr. Někteří se živí planktonem a drobnými rybami, jiní dávají přednost větší kořisti, jako jsou tuleni nebo lachtani.
Žraloci hrají klíčovou roli v ekosystému a mnoha způsoby pomáhají udržovat rovnováhu. Ale, jak si rádi představujeme, nemají rádi lov lidí. Místo toho mají žraloci tendenci útočit na lidi ze zvědavosti nebo proto, že se cítí ohroženi. Například v roce 2020 bylo celosvětově potvrzeno 57 nevyprovokovaných útoků, které si podle mezinárodní databáze vyžádaly 10 úmrtí.
KDO JE PREDÁTOR?
Jsou to spíše lidé, kteří lovili žraločí hřích neudržitelným způsobem a přivedli druh do kritického bodu. Nedávná studie ukázala, že oceánské populace žraloků a rejnoků se zmenšily o 71 %, hlavně kvůli nadměrnému rybolovu.
Rybolov se zaměřuje na žraloky zejména kvůli jejich ploutvím, které jsou v některých zemích považovány za pochoutku. Praxe odstraňování žraločích ploutví je obzvláště krutá, a přestože byla v několika zemích zakázána, přetrvává. Zahrnuje to uříznutí ploutví živým žralokům a následné vyhození zraněných do oceánu, kde bolestivě umírají na udušení, ztrátu krve nebo je sežráni jinými predátory.
Existuje také trh se žraločím masem, přičemž nejvýznamnější podíl představují evropské země. Kromě toho, že jsou cílem jejich ploutví a masa, žraloci často končí v rybářských sítích jako náhodný vedlejší úlovek.
BUĎTE PŘÁTELEM ŽRALOKŮ
Takže 14. července se namísto sledování filmu se žraloky naučte s Friend of the Sea, jak je můžeme chránit.
Friend of the Sea, projekt Světové organizace pro udržitelný rozvoj, podporuje rybářské postupy odpovědné pro žraloky, nezbytné obchodní předpisy pro zranitelné druhy žraloků, odpovědnou spotřebu a vytváření chráněných oblastí.
Kromě toho Friend of the Sea zavedl několik iniciativ na podporu úsilí o zachování žraloků, jako například:
  • Spuštění mezinárodní petice za zákaz odstraňování žraločích ploutví.
  • Vytvoření nového standardu pozorování žraloků velrybích pro turisty.
V Den povědomí o žralocích se staňte jejich přítelem a pomozte nám zachránit tyto nádherné tvory.
Mořský ekosystém vám poděkuje.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů