Čtvrtek, 28. března 2024

Vítr loni zvýšil podíl na vyrobené elektřině v Evropě na rekord

Vítr loni zvýšil podíl na vyrobené elektřině v Evropě na rekord

Elektřina z větru měla loni na celkově vyrobené elektřině v Evropě podíl rekordních 15 procent. Podíl plynu na vyrobené elektřině pak poprvé překonal uhlí. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na údaje konzultační společnosti Enappsys.

"Uprostřed globálního úsilí o přechod k čistějším zdrojům elektřiny mnoho evropských zemí považuje větrné farmy za stále důležitější část celkového energetického mixu," řekl ředitel Enappsys Jean-Paul Harreman. "Tento trend byl v údajích za rok 2020 velmi patrný a pravděpodobně se v příštích několika letech stane výraznější."

Celková produkce elektřiny v Evropě loni klesla o tři procenta, protože karanténní omezení související s nemocí covid-19 způsobila dočasný masivní pokles poptávky po elektřině. Obnovitelné zdroje energie, včetně biomasy a odpadu, se na celkové produkci podílely 41 procenty.

Fosilní paliva se na celkové výrobě elektřiny podílela 33 procenty. Z toho podíl zemního plynu činil 19 procent a uhlí 14 procent. Podíl zemního plynu tak poprvé překonal podíl uhlí, když od roku 2015 se produkce elektřiny ze zemního plynu téměř zdvojnásobila. Jaderné elektrárny se na celkové produkci elektřiny podílely 25 procenty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů