Pátek, 29. března 2024

EIA: Lanovka do kampusu musí do zjišťovacího řízení

EIA: Lanovka do kampusu musí do zjišťovacího řízení

Stavba plánované lanové dráhy z brněnských Pisárek k univerzitnímu kampusu musí do zjišťovacího řízení, které určí, zda je u záměru nutné posoudit vliv na životní prostředí. Vyplývá to z dokumentu na Informačním portálu EIA. Příprava lanovky je nyní ve fázi projekčních prací, stavba by mohla začít v polovině roku 2022, řekla ČTK mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

"Projektová dokumentace má být kompletní do poloviny dubna, poté ji dostanou k vyjádření dotčené orgány státní správy a ostatní subjekty. Zhruba na začátku letních prázdnin je v plánu podat žádost na příslušný stavební úřad," uvedla Tomaštíková.

Výsledkem projektu bude žádost o vydání společného povolení, sloučí se tedy řízení územní a stavební. "V závislosti na délce přípravy předpokládáme zahájení tendru na dodavatele stavebních prací na konci letošního roku," dodala Tomaštíková.

Délka dráhy má být zhruba 1,7 kilometru. Odhadované náklady činí 500 milionů. Výchozím bodem je nástupní stanice Pisárky-Lipová, lanovka má dál vést k mezistanici Riviéra a poté ke kampusu. Přepravní kapacita je 1000 lidí za hodinu v první etapě a 2000 ve druhé etapě. Důvodem výstavby je především ulehčení vytížené trolejbusové lince, zlepšení kvality současné dopravní obslužnosti a přímé spojení mezi kampusem a areálem výstaviště. Dopravnímu spojení do kampusu uleví také dokončení výstavby tramvajové trati na konci roku 2022.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů