Pátek, 29. března 2024

Vídeň mění současné pouliční lampy za šetrné LED osvětlení

Vídeň mění současné pouliční lampy za šetrné LED osvětlení

Již v minulém roce zahájila Vídeň první etapu rozsáhlé výměny pouličního osvětlení za šetrné závěsné LED systémy. Do konce roku 2020 se Vídni podařilo instalovat celkem 50 tisíc lanových závěsných svítidel, které znamenaly až 60% úsporu v energiích. S novým rokem startuje ve Vídni druhá etapa. Ta má za cíl do roku 2026 vyměnit světla v 80 tisících pouličních lampách. Vídeň si od nich slibuje ochranu životního prostředí i zvýšení bezpečnosti na silnicích.

,,Výměnou světel významně přispějeme k ochraně životního prostředí. Jen v první fázi se nám podařilo instalací LED osvětlení ušetřit 60 % doposud potřebných energií. Ročně ušetříme více jak 700 tun CO2 - to je aktivní přístup k ochraně klimatu", okomentovala výměnu osvětlení ve Vídni radní pro životní prostředí Ulli Sima. Roční spotřeba 50 tisíc světel přitom připadá na 11,3 miliónů kWh, což odpovídá roční energetické spotřebě asi 2 500 domácností. V rámci druhé fáze počítá město s úsporou energií ve výši 50 %.

Vídeňská radnice přitom ve výměně světel nevidí jen aspekt ochrany životního prostředí. Moderní LED osvětlení podle radnice zvýší i bezpečí na silnicích. Díky novému osvětlení, které zajišťuje rovnoměrné rozprostření světla, dojde k lepší viditelnosti na silnicích, včetně chodníků a krajnic. Všechna pouliční světla mají mít v následujících letech stejnou barvu, konfliktní místa jako křižovatky se dočkají intenzivnějšího osvětlení. Některé rozdíly však zachovány zůstanou. Např. na cyklostezkách a stezkách pro pěší budou instalována ,,teplejší" světla s teplotou 3 000 kelvinů. Na silnicích budou zvolená světla s ,,chladnějšími" 4 000 kelviny, která se svou barvou přibližují barvě měsíčního svitu.

Vedle zvýšení dopravní bezpečnosti mají nová světla zkvalitnit i spánek řadě Vídeňanů. Díky výměně by světlo z pouličních lamp nemělo již oslňovat byty nacházejících se v přilehlých ulicích. Zamezeno by mělo být i přímé oslňování noční oblohy. Z nových světel se bude moct radovat podle radnice i hmyz. Podle studie, která se zabývala instalovanými LED světly na Dunajském ostrově, přitahovala nová světla o 80 % méně hmyzu. Tím by se jeho šance na přežití mohla výrazně zvýšit.

Světla, která Vídeň nyní instaluje, přitom sama vynalezla. Nabídka trhu totiž pro radnici nebyla uspokojivá. Magistrátní oddělení 33, které nese příznačné označení ,,Wien leuchtet", tedy ,,Vídeň svítí", tak vyvinula vlastní moduly, které nejenže jsou více vyhovující, ale město k nim má vlastní práva a radnice tudíž není nijak vázána na určitého výrobce. Nová světla jsou modulově vystavena a disponují tak nezbytnou flexibilitou, která je v prostředí neustálého technologického vývoje zásadní. Nízké náklady na údržbu a dlouhá životnost jsou navíc i z provozního hlediska pro velkoměsto optimální.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů