Pátek, 29. března 2024

23. března - Hodina Země

Kampaň Hodina Země se koná vždy poslední březnovou sobotu (až na výjimky kvůli Velikonocům) a stala se jedním z největších hnutí za životní prostředí na světě, do kterého se zapojují miliony lidí ve více než 180 zemích a územích. Vůbec poprvé se tato akce konala v roce 2007 v Austrálii, kdy přes 2,2 miliónu domácností a firem v Sydney vypnulo na hodinu světla. Od té doby se stala katalyzátorem pozitivního dopadu na životní prostředí a díky využití síly lidí dokonce řídí zásadní legislativní změny.

23. března - Hodina Země

Domácnosti, podniky i veřejné instituce a zejména významné kulturní památky při ní po dobu jedné hodiny, vždy od 20.30 do 21.30 místní času, vypínají své osvětlení a elektrické spotřebiče, na podporu zvýšení informovanosti o změnách klimatu.

Organizuje ji přední světová ochranářská organizace World Wildlife Fund, která působí ve 100 zemích a podporuje ji více než jeden milion členů ve Spojených státech a téměř pět milionů celosvětově. Jedinečný způsob práce WWF spojuje globální dosah se základem ve vědě, zahrnuje akce na všech úrovních od místní po globální a zajišťuje poskytování inovativních řešení, která splňují potřeby lidí i přírody.

Obce tradičně při Hodině Země zhasínají veřejná osvětlení, nasvícení památek a veřejných budov. Dávají tak symbolicky najevo, že jim ochrana klimatu není lhostejná. Že si uvědomují, že klimatická krize se týká nás všech a je nutné ji řešit.

Minulý rok se u nás k Hodině Země připojilo 137 obcí, 55 organizací, uskutečnilo se 8 akcí pro veřejnost, zhaslo 5 památek a přes 500 jednotlivců si dalo závazek ušetřit 1500 tun skleníkových plynů ročně.

Buďte součástí změny! Rok 2024 musí být rokem změn, abychom dosáhli globálního cíle pro rok 2030 o klimatické neutralitě. Proto potřebujeme více lidí, více než kdy jindy. Potřebujeme, aby se k Hodině Země připojili jednotlivci, podniky, komunity, města i celé národy. Aby sehráli svou roli.

Chceme, aby si všichni na chvíli odpočinuli od rutiny a každodenních rozptýlení a strávili 60 minut něčím pozitivním pro naši planetu. Tento rok nevypneme pouze naše světla, ale i naše starosti zapojením se do různých tvůrčích projektů. Pomoc může každý z nás kdykoliv a kdekoliv. Podívejte se na aktivity, které jsme pro vás tento rok připravili.

Prostřednictvím Hodinové banky, nového interaktivního online nástroje, vyzývá Hodina Země každého a všude, aby našel co nejpříjemnější způsoby, jak věnuje hodinu Zemi. Ať už se jedná o procházku lesem, při které můžete vnímat vůní vzduchu, dotek země a melodii přírody, založili kompost, uvařili něco ze zbytků nebo se pustili do domácího úklidu, při kterém vymění neudržitelné výrobky za ekologické alternativy. Na výběr je nespočet možností. Hodinová banka nabízí seznam aktivit a akcí podle zájmů a preferencí účastníků v oblasti životního stylu, od jídla a fitness až po umění a zábavu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů