Středa, 24. dubna 2024

16. května - Mezinárodní den světla

Mezinárodní den světla se slaví každý rok 16. května, jako výročí prvního úspěšného zprovoznění laseru v roce 1960 fyzikem a inženýrem Theodorem Maimanem. Tento den je výzvou k posílení vědecké spolupráce a využití jejího potenciálu k podpoře míru a udržitelného rozvoje.

16. května - Mezinárodní den světla

Mezinárodní den světla oslavuje roli světla ve vědě, kultuře a umění, vzdělávání a udržitelném rozvoji a v tak rozmanitých oborech, jako je medicína, komunikace a energetika. Oslava umožní mnoha různým sektorům společnosti na celém světě zapojit se do aktivit, které demonstrují, jak věda, technologie, umění a kultura mohou pomoci dosáhnout cílů UNESCO - budování základů mírové společnosti.

Studium světla vedlo ke slibným alternativním zdrojům energie, záchranným lékařským pokrokům v diagnostických technologiích a léčebných postupech, internetu s rychlostí světla a mnoha dalším objevům, které způsobily revoluci ve společnosti a formovaly naše chápání vesmíru. Tyto technologie, vyvinuté během staletí základního výzkumu vlastností světla - počínaje stěžejním dílem Ibn Al-Haythama, Kitab al-Manazir (Kniha optiky), publikovaným v roce 1015 a pokračujíc Einsteinovou prací na počátku 20. století, změnily způsob, jakým přemýšlíme o čase a světle.

Zdroj: UNESCO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů