Čtvrtek, 28. března 2024

Do obecních rozpočtů míří 300 milionů, na pitnou vodu nebo šetrné pouliční lampy

Do obecních rozpočtů míří 300 milionů, na pitnou vodu nebo šetrné pouliční lampy

Více než 200 schváleným projektům umožní 300 milionová dotace okamžitý přístup k pitné vodě, modernizaci veřejného osvětlení nebo míří na kompletní projektovou a zadávací dokumentaci k výstavbě kanalizací, čistíren odpadních vod nebo obecních vodovodů, na které si mohou v příštím roce požádat o financování z evropských fondů. Výzva na zdroje pitné vody zůstává dalším zájemcům otevřená až do konce června.

,,Obce se v poslední době potýkají se špatnou kvalitou vody i dlouhými obdobími sucha. Dotace cílíme především na menší sídla, která nedisponují velkými rozpočty, a přitom potřebují problém s vodou rychle vyřešit. Díky až 3 milionové finanční pomoci z našeho programu budou moci vybudovat nové zdroje pitné vody, zkapacitnit ty stávající, nebo vybudovat přivaděče," informuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Nově schválené dotace z Národního programu Životní prostředí pomohou na téměř osmdesáti místech. Na vodní zdroje putuje přes sto dvacet milionů korun, díky kterým například v Libkově na Domažlicku mohou vyvrtat novou studnu a napojit ji na stávající vodovod, v Přešticích rozšíří zásobník upravené vody a ve Volarech doplní vodní zdroje. Dotační výzva na zdroje pitné vody ale současně zůstává pro další zájemce nadále otevřená až do konce června.

Kromě pitné vody jde aktuální balík peněz na kanalizace, čistírny odpadních vod a vodovody. Konkrétně na jejich projektovou přípravu. ,,Obcím přispíváme už nyní na zpracování dokumentace. Zájem je mimořádný. Připravené projekty pak budou obce předkládat k financování v příštím roce, jakmile spustíme první výzvy v novém Operačním programu Životní prostředí 2021-2027. Díky tomu budou obce připravené na okamžité realizace vybudování vodohospodářské infrastruktury a my začneme velmi rychle čerpat prostředky z nového programového období," popisuje smysl této podpory ministr Richard Brabec.

Dotaci na dokumentaci získal například projekt kanalizace a čistírny v Bouzově, v Desné navrhnou rozšíření vodohospodářské infrastruktury, v Lošanech si rozvrhnou vodovod. Celkem vzniknou projektové dokumentace na skoro devadesáti místech za celkem téměř 120 milionů korun. ,,Poskytujeme až 90 procent z celkových způsobilých výdajů. I proto byl o dotace velký zájem a příjem žádostí jsme museli ukončit o něco dříve, protože projekty vyčerpaly alokaci," říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Součástí schvalovaných projektů byly i výměny lamp veřejného osvětlení v obcích v chráněných krajinných oblastech, kde nová energeticky úsporná pouliční světla nahradí staré neefektivní typy. Vedle lepší viditelnosti či nižších nákladů na energie přináší nové osvětlení snížení světelného smogu. Dotace poputují do čtyřiadvaceti obcí, na lepší osvětlení se mohou těšit obyvatelé Hejnic, Železného Brodu nebo Radvanic.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů